FEIL: Norske pasienter har fått rekordmye i erstatning etter å ha blitt utsatt for feil på norske sykehus.
FEIL: Norske pasienter har fått rekordmye i erstatning etter å ha blitt utsatt for feil på norske sykehus. Foto: NTB Scanpix/Junge, Heiko

Helsevesenets dyre tabber: Pasienter fikk nesten én milliard i erstatning

De høyeste utbetalingene ligger på ti millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norske pasienter blir hvert eneste år utsatt for feilbehandling, menneskelige feil og svikt i norsk helsevesen.

I 2016 ble det i både offentlig og privat sektor utbetalt hele 987 millioner kroner i erstatning.

Det er en økning på seks prosent fra 2015.

– I sakene der vi gir medhold, ser vi at i overkant av 80 prosent skyldes svikt i helsetjenesten. Disse tilfellene kunne vært unngått, sier direktør i NPE, Rolf Gunnar Jørstad til TV 2.

1423 fikk penger

Norsk pasientskadeerstatning (NPE) mottok likevel færre saker i 2016 enn året før. I alt 5629 saker ble behandlet i fjor, og til sammen 1423 personer fikk medhold i rett på erstatning.

– De høyeste utbetalingene ligger på rundt ti millioner kroner. De fleste sakene med høyest utbetaling gjelder skade på barn under fødsel, sier Jørstad.

Det er enkelte områder innen helsesektoren det er knyttet mer klager til.

– Vi mottar flest saker knyttet til ortopedisk behandling. De nest største områdene er saker knyttet til diagnose og behandling av kreft, og saker som gjelder tannbehandling, sier Jørstad.

Han sier økningen i utbetalingen skyldes flere behandlede saker.

– Økningen i utbetalinger skyldes i hovedsak at NPE avsluttet 250 flere erstatningsberegningssaker enn i 2015. Vi har jobbet mye med prosessene våre for å bli mer effektive i saksbehandlingen, og jeg synes det er viktig at vi har avsluttet flere saker og dermed sørger for at erstatningssøkerne får utbetalt erstatningen de har krav på, sier Jørstad.

Han tror likevel at det er mørketall.

– Vi vet ikke omfanget. Det kan være det er personer som har fått en skade etter feilbehandling, som ikke melder saken til oss. Det kan skyldes at de ikke kjenner til muligheten for å søke erstatning eller at de er i en krevende livssituasjon som gjør at de ikke tenker på å søke om erstatning, sier Jørstad.

Over ett år

For norske pasienter som mener de har rett på erstatning er behandlingstiden hos NPE fortsatt lang.

I gjennomsnitt tar det 261 dager fra erstatningskravet et meldt inn vedtak er fattet.

For de som får erstatning er det hele 371 dagers gjennomsnittlig behandlingstid.

Fordelt på de ulike helseforetakene i Norge er det flest utbetaling i Helse Sør-Øst. I 2016 ble det utbetalt over 394 millioner kroner i erstatning til pasienter i dette området. Det er betydelig mer enn Helse Vest, som på neste foretok med mest utbetalinger – 147 millioner kroner.