I HARDT VÆR: Gian Franco Kasper er motstander av kollektiv straff, men argumenterte på en svært uheldig måte.
I HARDT VÆR: Gian Franco Kasper er motstander av kollektiv straff, men argumenterte på en svært uheldig måte. Foto: Lehtikuva

Skitopp sammenlignet russisk utestengelse med holocaust – nå beklager han

Gian Franco Kasper legger seg flat etter upassende sammenligning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gian Franco Kasper, presidenten i Det internasjonale skiforbundet (FIS), sammenlignet en kollektiv utestengelse av russiske idrettsutøvere med forfølgelsen av jøder under annen verdenskrig.

Nå legger han seg flat og beklager.

– Jeg kommer med en uforbeholden unnskyldning om jeg har støtt noen. Jeg er virkelig lei for det, skriver Kasper i en pressemelding ifølge nettstedet Insidethegames.

Det var på et IOC-styremøte i Pyeongchang, vertsbyen for neste vinter-OL, at Kasper dro sammenligningen. Russland står i fare for å bli utestengt fra OL etter avsløringene i McLaren-rapporten. I rapporten hevdes det at over 1000 russiske utøvere spredt over 30 idretter var en del av Russlands systematiske dopingprogram mellom 2011 og 2015.

– Vi er her for å beskytte rene utøvere, ikke straffe dem. Jeg er sterk motstander av å straffe en nasjon kollektivt, men det er min personlige mening. Jeg er imot sanksjonering av uskyldige mennesker, sa Kasper.

– Det blir som Hitler gjorde det. Alle jøder skulle drepes, uavhengig av om de gjorde det eller ikke. Vi kaller dette «sippenhaft» i Tyskland - at stedet du kommer fra gjør deg skyldig, fortsatte han.

Nå har altså Kasper, som har vært IOC-medlem siden 2000, beklaget uttalelsene.

FIS-presidenten har tidligere uttalt seg om Johaug-saken. I høst sa han følgende til Dagbladet:

– Jeg har ikke bevisene foran meg, så de må nordmennene vise fram. Men normalt, om hun (Johaug) er skyldig, er det helt klart at hun burde få fire år. Det er det ikke noe spørsmål om.

Kasper sa også at han hadde sine tvil om forklaringene til Johaug og legen.

Skipresident Erik Røste var blant dem som reagerte på Kaspers Johaug-utspill.

– Dersom FIS-president Gian Franco Kasper er riktig sitert, er jeg overrasket og skuffet. Det kan oppfattes som en forhåndsdømming, noe jeg har liten sans for, sa Røste til NTB.