Wilders erkjenner valgnederlag

– Vi fikk ikke de 30 plassene vi håpet på, sier han.

SKUFFET: En skuffet Geert Wilders kommenterte valgresultatet for eget parti. Foto: Robin Utrecht / NTB scanpix
SKUFFET: En skuffet Geert Wilders kommenterte valgresultatet for eget parti. Foto: Robin Utrecht / NTB scanpix

Høyrepopulisten og leder av partiet PVV, Geert Wilders, erkjenner valgnederlag i Nederland og utpeker statsminister Mark Rutte som vinner.

I tillegg til å gratulere statsminister Rutte med valgseieren, kommenterte en skuffet Wilders valgresultatet for eget parti:

– Vi er blant valgvinnerne, men jeg ville naturligvis heller at vi var det største partiet. Vi fikk ikke de 30 plassene vi håpet på, sier han.

Partiet PVV har ifølge valgdagsmålingene utsikt til å få kun 19 av de 150 setene i nasjonalforsamlingen i Nederland. Det er bedre enn ved valget i 2012, men svakere enn antatt, basert på meningsmålingene kort tid før valget.

Han gjentar det han har påpekt gjennom valgkampen: Han ser på det som en seier at hans parti har påvirket politikken i Nederland i stor grad. Wilders sier også at han er stolt av resultatet fordi partiet hans, tross alt, har økt antall plasser med 25 prosent. Han tar gjerne imot invitasjoner til samarbeid med andre partier, og han er klar til å bidra i regjering om han blir bedt om det.

– Hvis det ikke går vil vi støtte regjeringen når det trengs i saker som er viktige for oss, sier Wilders.

De fleste av landets mange partier har lovet at et samarbeid med antiislamisten Wilders ikke kommer på tale.

– Nederland sa «stopp»

Allerede onsdag kveld begynte gratulasjonene å strømme inn fra europeiske naboer, og lettelsen lot seg ikke skjule. Valget er blitt framhevet som en viktig indikator på høyrepopulismens styrke i Europa før de kommende valgene i Frankrike og Tyskland.

Mens luften gikk ut av Wilders-ballongen, strømmet velgerne til partiene i sentrum i Nederland. Nå er harde forhandlinger om en ny regjeringskoalisjon i vente.

– Dette ble kvelden da Nederland, etter brexit og valget i USA, sa «stopp» til feil type populisme, sa statsminister Mark Rutte.

Han ble mottatt med stor jubel da han holdt seierstalen onsdag kveld. En valgdagsmåling viste at Rutte og hans høyreliberale parti VVD lå an til å bli klart størst med 31 av de 150 setene i andrekammeret.

Tyrkia-effekt

I dagene før valget viklet Nederland seg inn i en voldsom diplomatisk feide med Tyrkia. Det har bidratt til å gi Rutte et løft, tror forsker Pieter de Wilde ved NTNU.

– Rutte profitterte på konflikten fordi han fikk vist seg fram som en statsminister som kunne forsvare landet mot utenlandsk aggresjon. Det slo an hos velgerne, sier de Wilde.

Hovedbildet er likevel at velgerne har strømmet til partiene i sentrum, mener den nederlandske forskeren.

– Det er nok mange i utlandet som vil hilse dette velkommen som en seier for Europa og de proeuropeiske partiene. Delvis stemmer det også, sier de Wilde.

Fragmentert politisk landskap

Rutte kan nå brette opp ermene for regjeringsforhandlinger som kan trekke ut i både uker og måneder. Han vil ha nok av samtalepartnere å velge blant – hele 13 partier ligger an til å få seter i nasjonalforsamlingen.

Tre partier ligger an til å få 19 seter hver, viser valgdagsmålingen, som er gjennomført av Ipsos for fjernsynskanalene NOS og RTL. De tre partiene er PVV, det sosialliberale partiet D66 og kristendemokratiske CDA.

Valgforsker Frank Aarebrot ved UiB sier han tror en koalisjon mellom VVD, CDA, D66 og det grønne partiet GroeneLinks er det mest sannsynlige utfallet.

– Det blir mer makt til sentrum, sier Aarebrot til NTB.

– Det blir en sentrum-høyre-koalisjon, med andre ord noe som ligner på statsminister Erna Solbergs drøm, men som hun ikke kan realisere, sier han. (©NTB)