REAGERER: Jan Pytlick nektet spillerne å reagere. TV 2-ekspert Randi Gustad er sjokkert.
REAGERER: Jan Pytlick nektet spillerne å reagere. TV 2-ekspert Randi Gustad er sjokkert. Foto: Fisker, Claus

Pytlick forbyr spillerne å bli gravide: – Sjokkerende og rystende

Det er den profilerte treneren Jan Pytlick som nektet spillerne sine å bli gravide. Nå blir saken advokatmat.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er dansk TV 2 som onsdag avslørte at en trener i den danske toppserien har lagt ned forbud mot at kvinnene på laget får bli gravide.

Nå har navnet på treneren blitt kjent. Det er den profilerte treneren Jan Pytlick, som tidligere trente det danske kvinnelandslaget, som ba spillerne sine i Odense Håndbold om å ikke bli gravide, melder dansk TV 2.

Han ledet de danske håndballjentene til to OL-gull i perioden som landslagssjef.

– At en så profilert trener kan uttale noe sånt, er desto mer rystende. Jeg kan godt forstå at det er frustrerende med mange graviditeter på en sesong for en trener, men det er noen grunnleggende rettigheter og regler som gjelder i alle bransjer som selvsagt overgår en treners higen etter kortsiktige resultater, sier en oppgitt TV 2-ekspert Randi Gustad om avsløringene til TV 2 Sporten.

Det var etter en trening i begynnelsen av denne uken at Pytlick innkalte sine spillerne for å gi beskjeden om graviditetsnekten.

– Vi er blitt orientert om at Jan Pytlick har sagt at det ikke var akseptert at man som kvinnelig ansatt i Odense Håndbold ble gravid i løpet av kontraktperioden med klubben, forteller direktør i Håndbold Spiller Foreningen (HSF), Michael Sahl Hansen, til TV 2 SPORT.

REAGERER: Randi Gustad og Michael Sahl Hansen (innfelt)
REAGERER: Randi Gustad og Michael Sahl Hansen (innfelt) Foto: Scanpix/Håndbold Spiller Foreningen

Odenses klubbformann Jørn Bonnesen bekrefter at det har vært en episode rundt Jan Pytlick.

– Jeg har fått en henvendelse fra Håndbold Spiller Foreningen angående Jan Pytlick, og jeg kan bekrefte at Jan Pytlick og jeg har været i dialog om hendelsen, sier han.

Spillerforeningen ser svært alvorlig på Pytlicks graviditetsforbud.

– Det er klart at dette er noe som bryter med likestillingsloven. Det å diktere hvem som kan bli gravide og hvem som ikke kan bli gravide er en adferd vi i spillerforeningen ikke kan stå inne for, slår Michael Sahl Hansen fast.

– Noe vi ikke kan akseptere
Direktøren i den den danske håndballspillerforeningen bekreftet tidligere onsdag at de har en sak på bordet der en trener har nektet sine spillere å bli gravide.

– Vi har fått en melding om at en trener har stilt seg foran troppen og sagt at det ikke er okay å bli gravide i den gjeldende klubben. Det kan vi på ingen måte akseptere. Derfor har vi også satt våre advokater på saken. Det går simpelthen ikke an å behandle ansatte på den måten, tordner Michael Sahl Hansen til den danske TV-kanalen.

– Ingen rett til å bestemme hvem som skal bli gravide
Ti kvinner har denne sesongen mistet kamper for sine klubblag i Danmark på grunn av lykkelige omstendigheter og graviditet, melder dansk TV 2.

Michael Sahl Hansen reagerer derfor kraftig på trenerens beskjed om å nekte spillerne å bli gravide, men ønsker foreløpig ikke å gå ut med navn og klubb.

– Vi skriver år 2017. Det ligger i menneskets natur å bli gravide. Det er ingen som har rett til å bestemme hvem som skal bli gravide eller når de skal bli gravide. Det finner vi oss ikke i. Det er jeg helt sikker på at våre kvinnelige og mannlige medlemmer støtter oss i, sier Sahl Hansen.

– Nå er det opp til våre advokater å vurdere og finne ut av hvilke konsekvenser dette får, lyder det fra Sahl Hansen.

TV 2-ekspert: – Sjokkerende og hodeløst
TV 2 Sportens håndballekspert Randi Gustad er sjokkert over avsløringene om graviditets-nekten i dansk topphåndball.

– Dette er sjokkerende og rystende fra den danske klubbtreneren! Jeg håper for all del det var humoristisk ment, men selv da er det helt usmakelig, sier Gustad til TV 2 Sporten etter å ha lest seg opp om saken i danske medier.

– En ting er hva vedkommende som trener tenker inni seg når den beste spilleren blir gravid og han kanskje selv har resultatstyrt bonusavtale. Noe helt annet er å uttale et forbud til hele troppen, fortsetter eksperten.

Hun peker på at graviditet aldri har vært et problem for Norges beste klubblag de siste årene.

– Se på hvordan Larvik har håndtert at stjernespiller etter stjernespiller også har prioritert familieliv mens de satset håndball. De har klart å ligge i verdenstoppen over tid med en gravidvennlig politikk. I motsetning til skadeavbrudd, oppleves trolig graviditsavbrudd som en mer planlagt greie i det som for mange er et kort karrierevindu, poengterer Gustad, før hun slår fast:

– Alle vet at dette ikke nødvendigvis er sannheten. Dessuten er selvsagt den enkelte utøver fri til å bestemme over sin egen kropp, sier hun.