OMFATTENDE INNBRUDD: Hele 500 millioner brukere ble utsatt da hackere kom seg inn i Yahoo-systemet i 2014. Her fra selskapets hovedkontor i California. 
OMFATTENDE INNBRUDD: Hele 500 millioner brukere ble utsatt da hackere kom seg inn i Yahoo-systemet i 2014. Her fra selskapets hovedkontor i California.  Foto: Marcio Jose Sanchez/NTB Scanpix.;

To hackere og to russiske tjenestemenn tiltalt for Yahoo-innbrudd

Fire personer tiltalt for å ha rammet over 500 millioner brukere av Yahoo.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det amerikanske justisdepartementet (JOD) bekrefter onsdag at de har tatt ut tiltale mot to russiske tjenestemenn og to hackere etter datainnbrudd hos internett-tjenesten Yahoo i 2014.

På en pressekonferanse sa statssekretær Mary B. McCord at Yahoo-saken er en av de største datainnbruddet i amerikansk historie.

Betalte hackere

De to russiske tjenestemennene var tilknyttet den russiske etterretningsorganisasjonen FSB, mens de to hackerne, den ene fra Latvia og den andre fra Kasakhstan, men med kanadisk statsborgerskap, var betalt av russerne.

500 millioner Yahoo-brukere ble berørt av datainnbruddet. Ifølge JOD var målet kontoene tilhørende både russiske og amerikanske tjenestemenn, og motivet var økonomisk vinning og spionasje. Også russiske journalister var utsatt for datatyveriet, i likhet med mange ansatte i ulike deler av privat sektor.

Ingen utlevering

Hackerne skal ha stjålet brukernavn, epostadresser, telefonnummer, fødselsdatoer, passord og sikkerhetsspørsmål for å verifisere brukeridentitet.

Russland har ingen utleveringsavtale med USA. Derfor er det svært lite sannsynlig at de russiske FSB-agentene eller de to hackerne faktisk må møte i en amerikansk rettssal.

Yahoo har måttet tåle sterk kritikk for å ha brukt lang tid på å oppdage innbruddet og for at sikkerheten ikke var bedre. Nå takker de amerikanske myndigheter.

– Vi er svært takknemlige for at FBI har etterforsket saken og at DOJ tar ut tiltale mot de ansvarlige, sa selskapet i en uttalelse onsdag.