Begge er født i 1998: – Sander Berge har levert på et høyere nivå enn Martin Ødegaard

Men TV 2-ekspert Jesper Mathisen mener det er umulig å sammenligne 1998-årgangen Sander Berge med 1998-årgangen Martin Ødegaard.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sander Berge (19) fikk plass i troppen, men Martin Ødegaard (18) ble veiet og funnet for lett da Lars Lagerbäcks presenterte sin første landslagstropp tidligere denne uken.

Se hva Lagerbäck svarte på spørsmål om Berge får starte mot Nord-Irland øverst!

Berge er i likhet med Martin Ødegaard 1998-årgang. Berge er født 14. februar det året, og Ødegaard er født 17. desember.

TV 2-ekspert Jesper Mathisen mener det er helt umulig å sammenligne de to ungguttene.

– Det er to vidt forskjellige spillere. Siden Per Ciljan Skjelbred og Alexander Tettey har gitt seg ser det ut som om Berge og Stefan Johansen blir førstevalget på Norges sentrale midtbane. Berge kommer inn i troppen med masse selvtillit og masse spilletid fra klubblaget. Han er en skikkelig «murbrekker» på midtbanen, som samtidig spiller med eleganse og smartness. Han har levert på et høyere nivå enn Ødegaard, men de er to helt forskjellige spillere, poengterer Mathisen, og slår fast:

– Mens Sander Berge har fysikken som Martin Ødegaard aldri kommer til å få, så har Ødegaard noen ferdigheter Berge ikke kommer til å få. Det er to utrolig spennende unggutter som det blir utrolig spennende å følge fremover, oppsummerer TV 2-eksperten.

– Fysikken ødela for Ødegaard
Lars Lagerbäck sa blant annet det var bedre at Martin Ødegaard spilte for U21-landslaget fremfor å sitte på benken for A-landslaget da han forklarte hvorfor Ødegaard ikke fikk være med til Belfast.

– Jeg synes de spillerne som er i troppen er mest nyttige borte mot Nord-Irland. Vi har en blanding av spillere med litt ulike kvaliteter, som dekker opp de typene spillere vi kunne tenke oss å ha i de ulike posisjonene på midtbanen, forklarte Lagerbäck da han ble spurt om Ødegaard-vrakingen.

Mathisen tror først og fremst at Martin Ødegaards fysikk ødela sjansene for å få plass i A-landslagstroppen for 18-åringen.

– Jeg mener det ikke ligger noe dramatikk bak vrakingen av Ødegaard. Begrunnelsen om at det er bedre at han spiller 90 minutter for U21-landslaget er grei. Men det er ingen tvil om at Lars Lagerbäck ønsker seg mer fysikk i sitt spill, og det mener jeg ødela for Ødegaard i denne omgang, konstaterer Mathisen overfor TV 2 Sporten.

– Døren er ikke låst for Ødegaard
Han tror Ødegaard likevel vil få sjansen under Lagerbäck i fremtiden.

– Jeg tror Martin Ødegaard kan få en viktig rolle for Norge i tiden som kommer. Det er ikke sikkert at han får starte hver kamp, men han kan bidra i troppen med ferdigheter som ingen andre har, konstaterer Mathisen, før han utydper:

– Min mening er at Ødegaard har noen kvaliteter som både Lars Lagerbäck og de fleste andre lag trenger. Det har blitt spekulert i om Ødegaard ikke er favorittspilleren til Lagerbäck, men som jeg sier så har han noen ferdigheter ingen andre har og jeg tror at han kan bli en viktig brikke for Norge fremover.

– Men Ødegaard har fått kritikk for at han ikke fremoverrettet nok i spillestilen?

– Vel. Jeg synes at han har vært veldig skapende for Heerenveen i posisjoner fremover på banen. Han slår noen stikkere som ingen andre gjør. Med tanke på spisstypene vi har på landslaget så er Ødegaard kanskje flinkest av dem alle til å slå disse pasningene og skape farligheter, svarer Mathisen.

– Riktig å vrake Ødegaard
Mathisen gjentar imidlertid at det var riktig av Lagerbäck å vrake 18-åringen mot Nord-Irland.

– Borte mot Nord-Irland blir det nok et kynisk kampbilde som ikke passer for ham. Men dersom Norge ikke slår Nord-Irland blir det spennende å se hva Lagerbäck gjør i den neste troppen. Lagerbäck er jo glad i å bruke den samme gjengen, så det blir interessant å se, konstaterer han.