BRANT PÅ KINNET: Store sotflekker, svidd hår og blemmer ble resultatet da den hodetelefonene til den unge kvinnen tok fyr. Foto: atsb.gov.au
BRANT PÅ KINNET: Store sotflekker, svidd hår og blemmer ble resultatet da den hodetelefonene til den unge kvinnen tok fyr. Foto: atsb.gov.au

Hodetelefoner eksploderte under flytur

Passasjeren lå og sov da hun våknet av et høyt smell og kjente at det brant mot kinnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er den australske havarikommisjonen ATSB som melder om hendelsen som skjedde om bord på et fly som var underveis fra Beijing til Melbourne 19. februar.

Den kvinnelige passasjeren hørte på musikk med sine egne batteridrevne hodetelefoner.

Rundt to timer etter avgang hadde hun sovnet i setet med hodetelefonene på. Plutselig hørte hun en høy eksplosjon.

– Da jeg snudde meg, merket jeg at det brant i ansiktet. Jeg tok tak i ansiktet, og hodetelefonene skled ned rundt nakken, forteller kvinnen ifølge ATSB.

– Den brennende følelsen fortsatte, så jeg røsket av meg hodetelefonene og slengte dem på gulvet. De gnistret og det var tilløp til brann, sier hun.

Smeltet plast og svidd hår

Kvinnen prøvde å trampe på hodetelefonene, men kabinpersonalet kom lynraskt til og helte vann på hodetelefonene. Både batteriet og batteridekselet var smeltet fast i gulvet på flyet.

Bilder av kvinnen viser at hele kinnet er dekket av sot. Lukten av smeltet plast og brent elektronikk og hår plaget passasjerene resten av reisen, forteller passasjeren.

En representant for australske luftfartsmyndigheter sier til CNN at de skal undersøke om det var selve hodetelefonene som var skadet og førte til eksplosjonen eller om batteriene har skylden for det som hendte.

Forbød telefon

Oppladbare batterier har flere ganger tidligere ført til bekymring i flyindustrien. Da Boeing 787 Dreamliner var nytt, oppsto det flere tilfeller av overoppheting og brann i flyets lithium-ion-batterier. Dette problemet ble ansett som så alvorlig at alle Dreamlinere ble satt på bakken i tre måneder i 2013.

I fjor førte skandalen rundt Samsungs telefon Galaxy Note 7 til at en rekke flyselskaper nektet passasjerer å ta med seg telefonen om bord i sine maskiner. Årsaken var at en rekke av telefonene hadde tatt fyr på grunn av batterifeil.

Hendelsen som nå omtales av ATSB er trolig den første der hodetelefoner har tatt fyr. På generelt grunnlag oppfordrer havarikommisjonen folk om å ta med seg ekstra batterier i håndbagasjen, ikke i innsjekket bagasje. Om en smarttelefon eller andre enheter faller mellom setene, må enheten lokaliseres før man flytter på setene.