Lene (29) ble forsøkt voldtatt i Jordan – begynte å oppsøke menn som begår æresdrap

Lene Wold (29) ble kjent med en mann som skjøt og drepte sin egen datter (16).

Lene Wold (29) var i 2012 nyutdannet journalist da hun reiste til Midtøsten for å jobbe som frilansjournalist.

I God morgen Norge torsdag forteller 29-åringen om en traumatisk hendelse som fant sted på et hotellrom i Jordan.

Hendelsen ble grunnlaget for boken «Ære være mine døtre – en fars fortelling om å drepe sitt eget barn», som lanseres torsdag.

Angrepet

I 2012 jobbet den da 25 år gamle Lene som frilansjournalist for den britiske avisen The Independent.

Til tross for advarsler om økende drapstrusler og bortføringer av journalister, reiste hun til Midtøsten for å dekke menneskerettighetsbrudd i forbindelse med den voksende konflikten i Syria.

På et lite hotellrom i Aqaba, Jordan, fikk hun uønsket besøk.

– En mann forsøkte å bryte seg inn på hotellrommet mitt. Det var en person jeg hadde lagt merke til tidligere på dagen, og jeg lurte på om jeg var blitt paranoid. Han klarte å skyve opp døren og det var tydelig hva han ville. Det kom en annen mann inn og fikk vekk angrepsmannen, sier Wold til God morgen Norge.

Den traumatiske hendelsen fikk Lene til å tenke på hvilke rettigheter kvinner i Jordan har. Hun kom frem til at det var større sannsynlighet for at en kvinne som voldtektsoffer ville havne i fengsel enn overgriperen selv.

– Hadde jeg vært jordansk kvinne ville jeg sannsynligvis blitt fengslet. Det er en kriminalitetsforebyggende lov som sier at man kan fengsle kvinner dersom det er fare for at det kan skje noe kriminelt. Jeg kunne også blitt drept for ære. Faren eller broren min hadde hatt rett til å gjøre det, dersom jeg hadde blitt voldtatt, og hvert fall hvis jeg hadde blitt gravid, sier Wold.

Et av de mest oppsiktsvekkende funnene til Wold er at kvinner som er forsøkt utsatt for æresdrap, må i fengsel.

Drepte døtrene

Lene brukte årene etter voldtektsforsøket på å samle fakta og bakgrunnsmateriale til boken.

– Jeg ville skrive om æresdrap. Men etter å ha skrevet en halv bok basert på en kvinnes perspektiv bestemte jeg meg for at det er på tide å høre menns side av saken, sier Wold.

Hun har i arbeidet med boken forsøkt å komme i kontakt med over 400 menn som har drept for ære, og hun har dokumentert historien til 139 kvinner mellom 1995-2014.

I to år fulgte Lene en far i Jordan, Rahman, som drepte sin egen mor og sin 16 år gamle datter for å opprettholde familiens ære.

– Jeg brukte veldig lang tid på å finne Rahman. Jeg tok kontakt med nabolag, lokale og brukte ryktebørsen for å finne ham, sier Wold.

Rahman ble som ung tvunget til å drepe moren som hadde brakt skam over familien.

Da Rahman oppdaget at datteren Amina (16) hadde et kjærlighetsforhold til en annen jente, hersket det ingen tvil over hva som måtte gjøres. Den andre datteren Aisha (18) hadde hjulpet søsteren med å dekke over forholdet og var etter hans oppfatning også skyldig i å bringe vanære over familien.

Kona til Rahman, Noora, var tydelig på at begge døtrene måtte drepes. Hun mente at jentene hånet familien, og ga klar beskjed til mannen at han måtte ta ansvar for familiens ære.

– Rahman mener samfunnets normer tvang han til å gjøre dette. Det er veldig lite ære og stolthet når han snakker om det. Det er det verste man kan bli tvunget til å gjøre, men hvis han hadde blitt satt i samme situasjonen igjen – så kunne han ikke gjort noe annerledes, sier Wold.

Rahman skjøt og drepte Amina og forsøkte å gjøre det samme med storesøster Aisha, men han lykkes ikke. Hun overlevde angrepet og lever i skjul den dag i dag.

Lene fikk muligheten til å treffe Aisha og få hennes historie frem.

– Man blir veldig påvirket, og jeg føler like sterkt rundt dette hver gang. Det gjør meg virkelig forbannet, og derfor er det så viktig å skrive om det, sier Wold.

Skille mellom kultur og religion

Wold har besøkt fengsler, likhus og moskeer, og gjennomgått avis og rettsarkiver for å forstå hvorfor mennesker begår æresdrap.

29-åringen understreker viktigheten av å skille mellom kultur og religion.

– Jeg har trodd det har vært knyttet opp mot religion, men det er det jo virkelig ikke. Jeg har intervjuet mange imamer, og de har sagt det strider mot sharia og islam. Det er ingenting i koranen som oppfordrer til å drepe. Det er snakk om tradisjoner og ukultur, sier Wold.

Se intervjuet med Lene øverst i videovinduet.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook