INGEN OVER, INGEN VED SIDEN: Singapore Changi Airport topper listen over de beste flyplassene i 2017. Foto: Changi Airport
INGEN OVER, INGEN VED SIDEN: Singapore Changi Airport topper listen over de beste flyplassene i 2017. Foto: Changi Airport

Dette er verdens beste flyplasser

Det anerkjente konsulentselskapet Skytrax har sluppet listen over de ti beste flyplassene i verden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kåringen baseres på undersøkelser av hvor tilfredse brukerne er med flyplasser over hele verden. Hele 13,82 millioner spørreskjemaer fylt ut av folk fra 105 ulike nasjoner ligger til grunn for årets kåring.

Skytrax-undersøkelsen regnes som den mest prestisjefylte i luftfartsindustrien, og årets resultat viser flyplasser i Asia gjør mye riktig.

1. Singapore Changi Airport

Singapore Changi Airport vinner kåringen for femte år på rad. Flyplassen er et av de største transportnavene i Sørøst-Asia og er blant de travleste flyplassene i verden. Flyplassen har 7000 flyvninger hver uke til 380 destinasjoner og betjente i fjor 58,7 millioner passasjerer.

I kåringen legger Skytrax spesielt vekt på de mange aktivitetene og underholdningstilbudene passasjerene kan hygge seg med mens de venter på flyet. Flyplassjef Lee Seow Hiang er selvsagt stolt over anerkjennelsen.

– Å vinne for femte år på rad er en enorm oppmuntring for de 50.000 som jobber på flyplassen. Alle er lidenskapelig opptatt av å levere den mest minneverdige flyplassopplevelsen til våre passasjerer, sier Lee i en uttalelse på flyplassens Facebookside.

På flyplassen ble utmerkelsen feiret med gratis cupcakes til passasjerene.

2. Tokyo International Airport Haneda

Den nest beste flyplassen ligger også i Asia, nærmere bestemt i Japans hovedstad Tokyo. Haneda brukes som base av Japan Airlines og All Nippon Airways.

Drøyt 75 millioner passasjerer reiste via Haneda i 2015. Det gjør flyplassen til den tredje største i Asia og den femte største i verden. Og passasjerene er tydeligvis svært fornøyd med service og tilbud på flyplassen.

Haneda kan dessuten smykke seg med tittelen verdens reneste flyplass.

FRISTENDE: Det er gode muligheter til å få seg en matbit på Haneda-flyplassen i Tokyo. Foto: Haneda Airport
FRISTENDE: Det er gode muligheter til å få seg en matbit på Haneda-flyplassen i Tokyo. Foto: Haneda Airport

3. Incheon International Airport

Vi holder oss i Asia, men må reise til Sør-Korea for å finne den tredje beste flyplassen i verden. Incheon er ikke bare godt likt blant de reisende. Den regnes også som en av de reneste i verden, og shoppingsenteret er flere ganger kåret til verdens beste av Business Traveller.

Incheon er også kåret til flyplassen med best service i Asia av Airports Council International, og under årets Skytrax-kåring stakk Incheon av med prisen som den beste transitt-flyplassen.

4. München Airport

Med en fjerdeplass på lista kan München skryte av å være Europas beste flyplass. Flyplassens Terminal 2 er dessuten kåret til den beste terminalen i verden. Bygningen har 27 pir-parkeringsplasser for fly som gjør at passasjerene slipper busstransport til flyene.

– Terminal 2 tilbyr gjestene en utmerket reiseopplevelse, og resultatene viser at våre passasjerer er enige i det, sier Wilken Bormann, sjefen for Lufthansas base i München.

Flyplassen i München er den travleste i Tyskland og tilbyr blant annet 150 butikker og 50 serveringssteder i tillegg til et omfattende rutenett.

EN PLASS I SOLEN: Flott utsikt ved flyplassen i München. Foto: munich-airport.com
EN PLASS I SOLEN: Flott utsikt ved flyplassen i München. Foto: munich-airport.com

5. Hong Kong International Airport

Fire av verdens fem beste flyplasser ligger i Asia. Fra Hong Kong kan man fly til 180 destinasjoner med mer enn 100 flyselskaper. Flyplassen i Hong Kong har en høy stjerne blant de reisende og har tidligere vunnet World Airport Awards flere ganger.

Mer enn 70 millioner passasjerer reiste via flyplassen i Hong Kong i 2016.

6. Hamad International Airport Doha

Flyplassen betjener Doha, hovedstaden i Qatar. Terminalen beskrives som en arkitektonisk perle som tilbyr de reisende både luksus og kunstneriske opplevelser.

VAKKER: Passasjerterminalen ved Hamad International Airport ved solnedgang. Foto: dohahamadairport.com
VAKKER: Passasjerterminalen ved Hamad International Airport ved solnedgang. Foto: dohahamadairport.com

7. Central Japan International Airport

Flyplassen ligger på en øy i bukten like ved Nagoya. Flyplassen har en sentral beliggenhet omtrent midt i Japan og har en rekke innenlandsruter i tillegg til internasjonale flyvninger til blant annet Helsinki og Detroit.

I februar ble flyplassen tildelt den gjeve 5-stjerners rankingen av Skytrax. Utmerkelsen gis til flyplasser som har svært gode fasiliteter for passasjerene og høy standard blant de ansatte. Flyplassen kan blant annet friste med basseng.

FLYPLASS-ØY: En 380 i farta er alltid verdt å få med seg. Foto: Chubu Centrair International Airport, Nagoya/Facebook
FLYPLASS-ØY: En 380 i farta er alltid verdt å få med seg. Foto: Chubu Centrair International Airport, Nagoya/Facebook

8. Zürich Airport

Flyplassen i Zürich er slett ikke det verste stedet å slå i hjel noen timer om flyet blir forsinket, om man skal tro kåringen. Flyplassen markedsfører seg med en miljøvennlig profil. All byggeaktivitet evalueres ut fra miljøbelastning både under byggeprosessen og under senere bruk.

Flyplassen kom nylig på tredjeplass i en stor kåring av servicen på flyplasser.

GODT LIKT: Flyplassen i Zürich. Foto: Flughafen Zürich/Facebook
GODT LIKT: Flyplassen i Zürich. Foto: Flughafen Zürich/Facebook

9. London Heathrow Airport

En flyplass svært mange nordmenn har vært innom. Heathrow er en av Europas travleste flyplasser med et meget stort rutenett.

10. Frankfurt Airport

Fra denne tyske flyplassen kan du fly til nærmest hvilket som helst sted i verden. Hele 98 flyselskaper opererer her, og rutenettet omfatter 250 destinasjoner i 105 land. Frankfurt er den tredje største flyplassen i Europa, og en tredje passasjerterminal er nå under planlegging.