Det er ikke likegyldig hva slags dekk du velger til bilen, her varierer kvaliteten mye. Foto: NAF.
Det er ikke likegyldig hva slags dekk du velger til bilen, her varierer kvaliteten mye. Foto: NAF.

NAF: – Det er dyrt å velge billig

Årets store test av sommerdekk er ute.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Eier du en bil? Da må du av og til kjøpe nye dekk til den. Dekk slites og er også ferskvare, på den måten av egenskapene svekkes etter hvert som de blir eldre.

Men å velge dekk er ikke nødvendigvis enkelt. Det finnes utrolig mye å velge mellom, i en rekke prisklasser. Å bare la seg styre av pris, kan imidlertid være dumt.

Det kan nemlig koste dyrt å spare penger på å velge de billigste dekkene. Det viser den omfattende og unike testen som NAF-magasinet Motor har gjennomført av årets sommerdekk.

Premium er best

Det er jevnt mellom de beste dekkene i årets test: Nokian har høyest score med sitt Hakka Blue 2-dekk, knepent foran Continental Premium Contact 5, mens Michelin Primacy kommer på tredjeplass.

– Premium-merkene leverer de beste og sikreste dekkene. Dekkene er bilens kontakt med veien, så det er en billig livsforsikring å spandere på seg gode dekk, sier Rune Korsvoll, i en pressemelding.

Han er journalist i motor.no og NAF-magasinet Motor.

Disse dekkene kom tapende ut av testen i fjor

Varierende kvalitet

Hele 18 ulike dekkmerker er testet i Motors tradisjonsrike test. Dekkene er testet med samme biltype og under like forhold på et testanlegg i Marseille i Frankrike.

De siste årene har en rekke kinesiske og andre asiatiske dekkprodusenter kommet inn på det norske markedet.

Disse dekkene er ofte svært konkurransedyktige på pris, men har varierende kvalitet på dekkene.

Snart skal mange av oss kjøpe nye sommerdekk. – NAFs store test er et veldig godt hjelpemiddel, sier Brooms bilekspert, Benny Christensen. 
Snart skal mange av oss kjøpe nye sommerdekk. – NAFs store test er et veldig godt hjelpemiddel, sier Brooms bilekspert, Benny Christensen. 

Avslørt på våt asfalt

I 2017-testen kommer flere av de asiatiske billigdekkene svært dårlig ut, men et par hevder seg overraskende bra.

– Det er særlig ved bremsing på våt veibane at kvaliteten på sommerdekkene kan få stor betydning. Vår undersøkelse viser at flere av billigdekkene har vesentlig lengre bremselengde og mister grepet ved lavere hastigheter i vannplaningstester. Dårlige dekk blir særlig avslørt på våt asfalt. Styr unna de billigste og dårligste dekkene, råder Rune Korsvoll.

Jo – også dekkene dine har datostempling

Tesla Model X åpner dørene, se hva som skjer da: