Det er 180 dager til stortingsvalget og SVs partileder, Audun Lysbakken, har en stor jobb foran seg.

Da han overtok som leder for fem år siden var sperregrensen på fire poeng et fjell å komme over før 2013-valget. Siden da har det nærmest vært flat linje.

I TV 2s ferskeste valgdagsmåling i begynnelsen av mars har partiet krøpet ørlite opp til 4,7 prosent, men bare én måned tidligere lå de under sprerregrensa med 3,7 poeng.

Hvis partiet klarer å holde seg over sperregrensen i et halvt år til, er Lysbakken optimistisk til at partiet kan gå inn i en eventuell Støre-regjering.

Kravliste

Partiet lanserte nylig en 35-punktsplan for å minske forskjellene i Norge. Men før landsmøtet til helgen, peker partiledelsen ut fire punkter som de mener er deres kampsaker inn mot stortingsvalget. Og disse vil bli godt diskutert på landsmøtet:

  • Kampen mot ulikhet og fattigdom: Solid økning i barnetrygden.
  • Bekjempelse av klimaendringene: Ingen konsekvensutredning i Lofoten, Vesterålen and Senja (LoVeSe). Aps kompromissløsning helt uaktuell.
  • Flere lærere i skolen. Nasjonal lærernorm på skolenivå: maks 15 elever pr. lærer fra 1.–4. trinn maks 20 elever per lærer fra 5.–10. trinn.
  • Velferdstjenester uten profitt: Forby utbytte fra drift av private barnehager, barnevern og asylmottak.

– For første gang på mange år før landsmøtet, så er vi et parti i vekst. Vi har en trend som er forsiktig positiv på målingene, sier Lysbakken på onsdagens pressekonferanse.

Partiets mål er å bli så store frem til valget at de kan bli et vippeparti som gjør at avgjørende forhandlinger med Arbeiderpartiet blir virkelighet. Da blir den ferske kravlisten essensiell.

– Vi vil ha gjennomslag for alle de fire punktene for å skrive under på en eventuell regjeringsavtale til høsten, sier Lysbakken.

Vil velte den blå-blå regjeringen

Men det aller viktigste for partiet, er å felle den sittende regjeringen.

– Vi feller Høyre-Frp-regjeringen uten noen betingelser. Det er totalt utenkelig å støtte en borgerlig regjering, og vi skal gjøre vårt for å fjerne dem fra makten, sier partilederen tydelig.

Han er lite imponert over at statsminister Erna Solberg i sin tale til Høyres landsmøte flere ganger sa hun var bekymret for at forskjellene øker.

– Det holder ikke med fine taler om små forskjeller og rettferdighet. Det forandrer ingenting. Vi vil endre samfunnet, flyte makt og fordele mer rettferdig. Da må vi sørge for trygge boliger, bedre råd for fattige familier, lærere som har tid til alle ungene og trygge jobber for alle.