FRIHETSPARTIET: Geert Wilders, leder av Frihetspartiet i Nederland, under den siste TV-debatten tirsdag. Onsdag er det valg i Nederland.  
FRIHETSPARTIET: Geert Wilders, leder av Frihetspartiet i Nederland, under den siste TV-debatten tirsdag. Onsdag er det valg i Nederland.   Foto: AFP/Robin Van Lonkhuijsen

Dette er Geert Wilders (53):

Partiprogrammet består av én side og åtte punkter om hvordan han skal forby islam

Europa holder pusten når det onsdag er skjebnevalg i Nederland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag går nederlenderne til valglokalene for å stemme frem kandidater til ny nasjonalforsamling.

I forkant av valget har høyrepopulistiske Geert Wilders (53) fått stor oppmerksomhet, og innvandringspolitikk er viet mye tid i den offentlige debatten i Nederland de siste ukene.

Islamkritiske og rasismedømte Wilders møtte statsminister i Nederland, Mark Rutte (50), til en siste debatt tirsdag kveld. Der uttrykte Wilders igjen at Nederland er for nederlendere – og at han frykter innvandrere.

– At Nederland er for alle er tull. Dette er Woodstock-poesi fra 60-tallet, fra folk som har røyket vannpipe for lenge. Nederland er ikke for alle, sa Wilders under debatten tirsdag.

Valglokalene åpnet onsdag morgen, og det er ventet at innspurten kan bli svært jevn.

Klokken 21.00 onsdag kveld stenger valglokalene og den første valgdagsmålingen vil være klar like etter.

Populær

Wilders er leder for Frihetspartiet i Nederland, som kan gjøre et brakvalg. Siden forrige parlamentsvalg har partiet vokst betraktelig.

Partiprogrammet til Wilders er på kun én side, og inneholder elleve punkter for hvordan Wilders vil bli kvitt islam.

I ukene før valget har meningsmålingene vist at Wilders' parti kjemper om å bli landets største.

Men de siste målingene før valgdagen viser at statsminister Mark Ruttes parti VVD trolig blir det største partiet – foran Frihetspartiet.

Ifølge Reuters er det hele 15 partier som har en realistisk sjanse til å vinne et sete i parlamentet, og trolig vil ikke noe parti få mer enn 20 prosent oppslutning. Så mange som fire partier vil trolig måtte gå sammen for å danne landets nye regjering.

Wilders og Frihetspartiet sier at kampen mot islam vil innebære at alle moskeer skal stenges og Koranen forbys. Han vil stoppe all innvandring, forby burka og fengsle radikale muslimer uten dom.

I tillegg vil Wilders bruke mer penger på militærmakt, senke skattenivåene og gjøre Nederland selvstendig, inkludert å melde seg ut av EU.

Det er imidlertid ingen andre politiske partiet i Nederland som ønsker å samarbeid med Wilders, og det er derfor minimal sjanse for at han får reell politisk makt alene.

To drap

STEMTE: Geert Wilders avla sin stemme onsdag morgen. 
STEMTE: Geert Wilders avla sin stemme onsdag morgen.  Foto: Emmanuel Dunand

Irene Halvorsen, sjefredaktør Nationen, sier i et intervju på TV 2 Nyhetskanalen at det er to dramatiske drapssaker som kan være en medvirkende årsak til fremveksten til Frihetspartiet.

– For bare 15 år siden opplevde nederlenderne to dramatiske drap. Det ene på Pim Fortuyn, som regnes som forgjengeren til Wilders. Deretter drapet på filmskaperen Theo van Gogh, som ble drept av en ytterliggående islamist. Det er bakteppet for denne kraftige veksten av høyrepopulisme, sier Halvorsen.

Helt siden drapet på van Gogh i 2004 har Wilders levd på hemmelig adresse og med et voldsomt sikkerhetsteam rundt seg. Politiet har lenge fryktet at han vil bli forsøkt drept.

I tillegg til en kraftig vekst av høyrepopulisme sier Halvorsen at det sosialistiske partiet i Nederland på samme tid nærmest har kollapset.

– Velgerne strømmer i alle retninger, men en veldig stor strøm i retning Firhetspartiet, sier Halvorsen.

Hun beskriver Wilders som råpopulistisk.

– Han har et program på én A4-side, og han kunne nesten skrevet sitt valgprogram med store bokstaver. Det handler om å forby islam. Og vi snakker da om et land hvor religionsfrihet har stått sterkt i 500 år, så det er ekstreme synspunkter, sier Halvorsen.

1, 2, 3 valg

I 2017 er det også valg i Tyskland og Frankrike. Wilders' popularitet skjer samtidig som det også i disse landene er en tydelig høyrebølge.

I mai skal Frankrike velge sin nye president, og høyrepopulistiske Marine Le Pen er ventet å gjøre et svært godt valg.

Da Marine Le Pen overtok det høyrepopulistiske partiet Nasjonal Front i Frankrike, tok Wilders umiddelbart kontakt.

– Disse partiene har kontakt med hverandre, og det er blitt deres fortelling – at de skal ta ett land etter et annet. Landene skal falle som dominobrikker. Men det trenger jo ikke bli sånn, og det kommer jo an på hvordan de andre partiene svarer på utfordringen, sier Halvorsen.

I september går tyskerne til valglokalene. Det høyrevridde og EU-skeptiske partiet Alternative for Germany, som ifølge Reuters har gått til angrep på forbundskansler Angela Merkel, vil trolig for første gang få stemmer seter i parlamentet.