TV-kanal har fått Trumps selvangivelse

– Det er fullstendig ulovlig å stjele og offentliggjøre selvangivelser, sier kilde i Det hvite hus.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det hvite hus frigir skatteopplysninger om president Donald Trump for å komme en TV-lekkasje i forveien.

Programlederen Rachel Maddow ved TV-stasjonen MSNBC skriver på Twitter at hun har fått se selvangivelsen fra 2005.

Det er den prisvinnende gravejournalisten David Cay Johnston som har fått tak i opplysningene. Han skal ha fått den tilsendt i posten, og selv antar han at den er lekket fra noen i Trumps administrasjon, eller av Donald Trump selv.

Trump har nektet å offentliggjøre selvangivelsen, noe som har vært tradisjonen for presidentkandidater fra alle politiske partier. 200.000 personer har skrevet under på et opprop om at presidenten skal frigi dokumentene.

– Desperat etter gode seertall

kke lenge etter publiseringen av twittermeldingen opplyste Det hvite hus at Trump betalte 38 millioner dollar av en inntekt på 150 millioner dollar i 2005, en lønn tilsvarende nærmere 1,3 milliarder kroner.

Administrasjonen har ikke lagt fram bevis for denne informasjonen, men benytter anledningen til å lange ut mot kanalen, som omtales som uærlig.

– Du vet du er desperat etter gode seertall når du er villig til å bryte loven for å sende en sak om to sider av en selvangivelse som er over ti år gammel, sier en administrasjonskilde til AFP.

Kilden sier Trump ikke har betalt mer skatt enn han er lovpålagt.

– Det er fullstendig ulovlig å stjele og offentliggjøre selvangivelser, sier kilden som nekter å bli navngitt.

Strafferammen ligger på opp mot fem års fengsel eller 5.000 dollar, over 43.000 kroner i dagens kurs. Men Maddow hevder MSNDC benytter seg av ytringsfriheten.

Det er ikke første gang at Trumps selvangivelse fra 2005 er omtalt i mediene. I fjor ble det hevdet at Trump kan ha unngått å betale 39 millioner dollar i inntektsskatt i 2005, melder CBS News. (NTB/TV 2)