Denne tabben kan felle Flaxlodd- banden i flere grove tyveri-saker

Flaxlodd-banden kan felles for en serie villainnbrudd etter at en av skurkene skar seg i kneet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag kveld følte politiet i indre Vestfold at øyeblikket kunne være inne.

Overvåkingbilder av banden som har stått bak en rekke innbrudd i store deler av fylket de siste månedene, skulle vises i TV 2-programmet Åsted Norge.

– Vi tenkte kanskje at TV-bildene ville føre til at de ville begynne å røre litt på seg, sier etterforskningleder ved Indre Vestfold Lensmannskontor Trine Berg til TV 2.

– Enten at de ville bli litt skremt, eller at de ville prøve å gjemme bilen de har brukt.

Så dukker en grå bil opp.

Over 15 politifolk tok oppstilling på en rekke knutepunkter i fylket. De ventet på en mørk, grå VW Touran som ble stjålet i Sandefjord 27. februar i år.

Klokken passerte midnatt, uten at bilen hadde dukket opp noe sted.

Men, så klokken 00.38 natt til tirsdag så patruljen som stod parkert ved Lønnskollen to mil sør for Hof noe interessant. En mørkegrå bil kom kjørende rundt den slake svingen på riksvei 312. Det var en VW Touran.

Besatt av Flax-lodd

Banden, som består av tre rumenske menn, har ifølge politiet gjennomført sju innbrudd i butikker og kiosker i store deler av Vestfold fylke.

I gjennomsnitt annenhver natt har de brutt seg inn i butikker og kiosker, på jakt etter alkohol, sigaretter, klær, kosmetikk, sengetøy, og Flax-lodd. Mengder av Flax-lodd. På hvert eneste sted de brøt seg inn, rasket de med seg så mange Flax-lodd de kunne.

Imidlertid helt verdiløse, så lenge hver nummerserie er registrert hos hver kommisjonær.

De har også prøvd seg på minibanker uten hell. Uflaks har de også hatt etter sine ulovlige besøk.

Mange villainnbrudd

– Vi har registrert flere fotspor, og vi sitter på flerre overvåkingsvideoer der denne bilen går igjen, og gjerningspersonene har på seg de samme klærne fra gang til gang sier etterforskningsleder Berg.

Lensmann i Indre Vestfold, Bent Bjune, bekrefter at det har vært uvanlig mange villainnbrudd i denne delen av fylket den siste tiden.

– Vi jobber bredt for å finne andre tilfeller og andre åsteder i omkretsen det er snakk om her, og tilfeller fra tidligere enn denne aktuelle perioden, sier lensmannen.

Kan felles av kutt i kneet

TV 2 er kjent med at DNA-funn knytter minst én av bandemedlemmene til villainnbrudd i området.

Etter et innbrudd i en enebolig i Svarstad ble det funnet en gjenstand der politiet fant DNA, men uten å kunne knytte det til noen person.

Natt til 1. mars klokken 00.58 gikk alarmen hos Spar på Hvittingfoss, et par mil nord for Svarstad. Da politiet kom til stedet, fant de blodspor på gulvet. En av innbruddstyvene hadde kuttet seg i kneet, da han sparket inn inngangsdøren til butikken. DNA-et i blodfunnet tilsvaret det som ble funnet etter villa innbruddet i Svarstad.

– Det kan se ut som om denne saken er mye større enn det det så ut som i starten, sier lensmann Bjune.

Vill biljakt

Tilbake på riksvei 312. Politipatruljen ser at registreringsskiltene på Touranen er de samme som på den som ble stjålet i Sandefjord tre uker tidligere. Tyvene har ikke engang byttet ut skiltene med falske eller stjålne. De har rett bil, og legger seg på hjul.

Banden nekter og stoppe, og gir gass.

Det blir en vill biljakt på de humpete og svingete veiene nordover mot Hvittingfoss. Da banden i Touranen kommer til Vassås kirke, svinger de bilen i stor fart ut på grusveien som leder opp til kirken. Her bråbremser de, og legger på sprang rundt kirken med politiet hakk i hel. To av skurkene blir tatt igjen fort, men den tredje forsvinner inn i skogen.

Da henter politiet sporhunder, som får ferten av rumeneren etter to timers leting. Nå sitter de alle tre fengslet i arresten i Tønsberg.