Datteren Martine ble brutalt drept: – Det er bare en bunnløs sorg

Tirsdag er det ni år siden Kristin Vik mistet datteren Martine Vik Magnussen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

14. mars 2008 ble 23 år gamle Martine Vik Magnussen funnet drept og voldtatt i London.

TV 2 møter Martines mamma Kristin i huset hvor de bodde sammen på Nesøya i Asker.

– Vanligvis pleide vi å snakke sammen hver dag. Hvis ikke jeg ringte, så var det hun som tok kontakt og sa «mamma, du har ikke ringt i dag».

Kristin forteller om den siste eposten hun sendte datteren.

– Jeg avsluttet den med å skrive «jeg er veldig glad i deg, Martine».

Hun forteller at hun har vært nødt til å finne egne metoder for å overleve hverdagen som de siste ni årene har vært preget av sorg.

– Jeg har vært nødt til å fortrenge det. Jeg rømmer inn i bøkenens verden, jeg trener hardt for å bli så sliten at jeg får sove godt.

Sjokkartet beskjed

Hun blir ofte tatt tilbake til dagene i London da Martine bare var savnet, til øyeblikket da de fikk den utenkelige beskjeden. Hun beskriver øyeblikket da de fikk beskjeden om at Martine var funnet drept som sjokkartet.

– Jeg stod der med datteren vår Mathilde, og da jeg fikk budskapet tok jeg ikke en gang rundt henne. Jeg holdt ikke rundt henne. Trøstet henne ikke. Det ble ingenting. Alt ble stengt av.

– Hvordan er det å tenke på alt Martine ikke får oppleve?

– Jeg klarer nesten ikke å tenke de tankene, jeg vil ikke tenke de tankene. For jeg er realistisk, det som er, det er.

Mistenkt medstudent

23-åringen var student ved Regent Business School da hun ble drept, og ble sist sett i live på utestedet Maddox.

Hun ble dagen etter meldt savnet av venninnene før politiet fant henne i kjelleren til en leilighet disponert av Farouk Abdulhak fra Jemen. Han hadde vært sammen med Martine og venninnene på Maddox kvelden før og ble raskt mistenkt for drapet. Men Abdulhak hadde allerede kommet seg til Jemen, og har aldri blitt pågrepet for drapet på Martine.

I en pressemelding London-politiet sendte ut tirsdag skriver de at de til tross for gjentatte forsøk ikke har klart å få den mistenkte til Storbritannia.

– Det er viktig at denne saken fortsatt får oppmerksomhet. Teamet mitt og jeg er fortsatt innstilt på å løse denne saken og vi kommer ikke til å gi opp, sier sjefsinspektør Andy Partridge i drapsavsnittet i London.

Han påpeker at Martines familie har måttet leve de siste ni årene uten datteren i livet sitt.

– Å få datteren revet vekk på en slik brutal måte og fortsatt måtte leve uten svar, det er rett og slett hjerteskjærende. Det er én mann som kan gi svarene. Farouk Abdulhak er fortsatt mistenkt for drapet. Jeg vil benytte anledningen til å be ham returnere til Storbritannia, slik at saken kan komme opp for retten her.

Skjermet av sine foreldre

Kristin Vik sier til TV 2 at hun ikke tenker mye på drapsmannen.

– Jeg tenker mest på hans foreldre, som er medvirkende til at han kunne stikke av etter å ha begått denne forferdelige handlingen, og at de fortstatt beskytter en mistenkt og forhindrer han i å stå frem og gjøre rett for seg. Det synes jeg er forferdelig å tenke på.

Hun sier at uansett hva som skjer, så har de mistet datteren.

– Det er ingenting som hjelper på det. Det er bare en endeløs sorg.

Kristin hadde et svært nært forhold til datteren, og de snakket sammen på telefonen stort sett hver dag. Hun har også hatt nær kontakt med Martines venninner etter drapet.

– Men det er et veldig sårt punkt. Fordi alt kommer opp igjen når jeg møter dem. De fikk fortsette med livene sine, mens Martine fikk sitt brutalt avsluttet. Det er faktisk veldig vondt.

I ni år har den mistenkte Farouk Abdulhak levd beskyttet av familien i Jemen.

Håper fortstatt på løsning

Martines far, Odd Petter Magnussen, sier at det stadig er fremgang i saken og at britiske myndigheter står på for å få en løsning i saken. Senest mandag var han i London og hadde samtaler med britisk UD og Scotland Yard.

– Det er både inspirerende og rørende at man på ministernivå i en gammel stormakt som Storbritannia posisjonerer denne saken så høyt.

Saken har også fått oppmerksomhet fra aller høyeste hold. I 2010 mottok familien et kondolansebrev fra Dronning Elizabeth.

– Hun skrev at hun følte med oss og håpet at saken skulle få en løsning, og at hun hadde bedt sitt Home Office om å gå inn i saken. Det varmer selvfølgelig veldig, sier Kristin Vik.

Familien opplever stor frustrasjon ved at det er så vanskelig å få den mistenkte utlevert til Storbritannia.

– Vi vet hvor han er og hva han er mistenkt for, men vi får han ikke utlevert.