NY TID: Obamacare er historie og president Donald Trump har innført en ny type helseforsikring for amerikanerne.
NY TID: Obamacare er historie og president Donald Trump har innført en ny type helseforsikring for amerikanerne. Foto: AFP/Mark Makela

Rapport:  24 millioner amerikanere kan miste helseforsikringen, men USA kan spare 337 milliarder dollar

Med Donald Trumps helsereform vil antall amerikanere uten helseforsikring skyte i været.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

USAs president Donald Trump har vært klokkeklar på at han ville avvikle helsereformen til sin forgjenger, Barack Obama.

Obamacare, også kalt Affordable Care Act, var én av Obamas store kampsaker, og gjorde helseforsikring mer tilgjengelig for millioner av amerikanere.

Forrige uke la Republikanerne frem sitt forslag, The American Health Care Act, til ny reform.

Vil spare 337 millioner

Ifølge en fersk analyse av Congressional Budget Office (C.O.B), som ble offentliggjort mandag, vil Trumps endring av helsereformen gjøre at 24 millioner færre flere amerikanere vil miste helseforsikring. Det skriver Washington Post.

Det vil nærmest bli en dobling i antall amerikanere uten forsikring, fra cirka 10 prosent under Obamacare til cirka 19 prosent med Trumpcare.

Analysen viser at det bare i løpet av det første året med ny helsepolitikk vil bli 14 millioner flere amerikanere uten helseforsikring.

  • Økningen vil i starten hovedsakelig bestå av amerikanere som velger å ikke kjøpe forsikring, når Trump opphever skatteavgiftene for de som ikke er forsikret.
  • Deretter vil det voksende antallet uten forsikring komme som et resultat av endringen i Medicaid, forsikringsprogrammet for de med lavest inntekt.

New York Times skriver at en ny helsereform vil ha spart USA for 337 milliarder dollar innen 2026.

Mange demokrater har lenge vært kritiske til den omfattende endringen i helsepolitikken. Donald Trump har lovet at hans endringer i helsereformen ikke vil føre til at flere står uten forsikring, noe den ferske rapporten altså motsier.

Prisen for å tegne forsikring for privatpersoner, vil i følge rapporten, stige med 15 til 20 prosent iløpet av 2018 og 2019. Men frem mot 2026 vil kostnadene jevne seg ut, og i 2026 vil det bli cirka ti prosent lavere enn under Obamacare.

Falske lovnader

Trump-administrasjonen er kritiske til den nye kostnadsrapporten fra C.O.B.

– Vi er helt uenige i denne rapporten, sier helseminister Tom Price til avisen, som mener rapporten er ufullstendig, og ikke tar høyde for andre kommende lovforslag i sektoren.

House Speaker for Republikanerne, Paul Ryan mener rapporten viser at helsepolitikken til Trump gir folket flere valg.

– Loven handler om å gi folk flere valgmuligheter og bedre tilgang til en plan de ønsker og har råd til. Når folk har flere valg går kostnadene ned. Det er det denne rapporten viser, sier Ryan til The Post.

Demokratene mener det er nok et bevis på at Donald Trump ikke holder ord.

– Analysen viser bare igjen at lovnadene fra presidenten, om at folk skal være forsikret og få sine kostnader dekket, ikke er sanne, sier senator Chuck Schumer i New York.

Forslaget om ny helsereform må godkjennes i Senatet, og republikanerne vil nå måtte enda hardere for å overbevise om at Trumpcare bør innføres. Også Trumps egne partifeller setter spørsmålstegn ved rapporten.

– Det er grunn til å være bekymret, og det bør være en påminnelse om å roe ned og vurdere deler av loven, sier republikanernes senator i Maine, Susan Collins.