FALSK: Hvis du får en e-post som denne, er det viktigste du gjør å slette den umiddelbart. Klikker du på lenken kan du få store problemer.
FALSK: Hvis du får en e-post som denne, er det viktigste du gjør å slette den umiddelbart. Klikker du på lenken kan du få store problemer.

Dropbox-virus forkledd som faktura «kidnapper» datamaskinen

Ikke klikk på lenken i e-posten selv om avsender er «TV 2» eller et annet kjent firmanavn. En ny runde «løsepenge-virus» rammer Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den siste tiden har blant annet TV 2 fått flere henvendelser fra personer som har fått noe som fremstår som en faktura i sine e-post-innbokser.

En av mailene som verserer fra avsenderen «TV 2 Gruppen as».

Dette er forsøk på en svindel som lammer datamaskinen din inntil du betaler «løsepenger».

I epostene finnes en lenke med ordet dropbox i og det som ser ut som vanlige fakturadetaljer som kidnummer, fakturanummer og betalingsfrist.

Ifølge sikkerhetsselskapet Trend Micro er disse e-postene et forsøk fra svindlere på å ta kontroll på datamaskinen til mottakeren.

Målet er å få mottaker til å klikke på lenken. Gjør man det, angripes maskinen av løsepengeviruset TorrentLocker.

– Etter at mottageren har klikket på Dropbox-lenken vil det lastes ned et dokument til offerets datamaskin. I det offeret åpner dokumentet, vil en ny fil lastes ned – som da inneholder løsepengeviruset TorrentLocker. Løsepengeviruset vil låse hele maskinen, og den eneste måten å få datamaskinen tilbake, er å betale det beløpet som de Cyber-kriminelle vil kreve, skriver Trend Micro i en pressemelding.

Ifølge selskapet er det mellom 25. februar og 2. mars oppdaget nærmere 38.000 dropbox-angrep, hvorav nesten 16.000 av angrepene skjedde i Norge.

– Vi har sagt det før, og vi kan si det igjen. Norske selskaper er spesielt utsatt. Cyber-kriminelle går etter pengene. Det er en kjent sak at nordmenn ikke bare har penger, men at vi i mange tilfeller har et slepphendt forhold til egen sikkerhet. «Det angår ikke oss» er en myte som bør knuses, og det så raskt som mulig, sier kommunikasjonssjef i Trend Micro, Karianne Myrvold.

Del gjerne denne artikkelen og husk:

Ikke klikk på eller last ned vedlegg eller annet innhold med mindre du er helt sikker på at e-posten kommer fra en troverdig kilde.