Tid for hjem skapte splitter ny stue – se forandringene

Se hvordan Tid for hjem-gjengen gjennomførte oppussingen i Kjerstis prosjektblogg.

I et trivelig rekkehusområde har den unge familien bestemt seg for å bli boende. Det vil si at de ønsker seg en stue for fremtiden og en real oppussing som sletter kjapt og billig arbeid som har vært gjort tidligere.

Det er fint der fra før, men ser man nøyere etter er det mange flater som er slitte, og det fine rommet kan få en mer helhetlig løsning.

Designer Cecilies plan

Cecilie Clausen er ny designer hos oss. Hun er utdannet interiørarkitekt fra Edinburg, og driver eget kontor fra Oslo. Hun har mye fint å vise til, både fra private hjem, restauranter og offentlige miljøer.

Her i vår stue ønsker hun å rydde opp i former og møblering. Lage integrerte løsninger der møblering og oppbevaring har sine permanente plasser, samt innføre god kvalitet i materialbruk. Peisen er hun helt enige med huseierne om, den må man finne en bedre løsning på. Slik den er nå står den og bruker masse plass, og er heller ikke særlig effektiv når det gjelder oppvarming. Det viser seg at det som ser ut som en solid pipe kun er en innpakning for et røykrør, dermed er det mulig for oss å rett og slett flytte hele ildstedet.

Flytting av ildsted til midt på kortveggen, heving av gulvet i denne enden av rommet, plassbygging av sofaer og plassbygging av hyller. Det blir noe av vårt oppdrag.

Arbeidet

Vi river den gamle peisen, fjerner røykrøret, tetter taket der det kom opp, og lager nytt opplegg midt på veggen. Deretter går vi løs på gulvet. Det blir laget et bjelkelag der gulvet skal heves, dette blir kledd med plater og så legger vi et nydelig lyst eikegegulv fra Timberwise.

Brede fine gulvbord som er svært like den eikefineren vi ellers skal bruke i rommet.

Møbelproduksjon

TOTALFORVANDLET: Slik så den gamle stua ut. Den gamle peisen, som tok opp mye plass, ble revet. Gulv og vegger er blitt nye, og det samme er møblene. Foto: TV 2
TOTALFORVANDLET: Slik så den gamle stua ut. Den gamle peisen, som tok opp mye plass, ble revet. Gulv og vegger er blitt nye, og det samme er møblene. Foto: TV 2

Mesteparten av møblene blir spesiallaget og tilpasset rommet. En del blir «prekuttet» på verkstedet til Halvor møbelsnekker og så satt sammen på stedet. Resten blir laget her.

Sofaene består av bunn, rygg og sider i eikefinert mdf. Tykke seteputer, armlener og rygg blir laget hos møbeltapetserer. Sofaen blir veldig god å sitte i, og det blå stoffet står nydelig til eiken.

I karnappet og ved spisebordet bygger vi en diger benk. Denne fyller hele karnappet og går videre langs hele veggen der spisebordet skal stå. Benkene har nedfelte felt der det blir sitteputer, resten er eik. En godt inntrukket sokkel under benken gjør at den ser ganske lett og luftig ut på tross av sin størrelse. I denne delen av rommet blir puter og madrasser sydd i en lys grå og grågrønn farge. Lekkert!

Rydding i rommets former

NY PEIS: Den gamle og store peisen er blitt erstattet av en ny og integrert peis som er sentralt plassert. Foto: TV 2
NY PEIS: Den gamle og store peisen er blitt erstattet av en ny og integrert peis som er sentralt plassert. Foto: TV 2

Her var en del skrå vinkler og vanskelige hjørner fra før. Cecilies møbeldesign rydder godt opp i formene og gjør det hele mye strammere og lettere å utnytte. Det skrå hjørnet under mezzaninen blir for eksempel laget om til en 90 graders vinkel og rommer nå et ganske stort skap. Halvparten av åpningen får skyvedør, så kan man velge hvilken del av skapet som skal være åpent.

Fargevalg

Cecilie holder seg i de duse harmoniske fargene her. Eik, blått, grått og grågrønt. Og mye hvitt.

Veggflatene har fått nye slette overflater, gammel tapet er fjernet og det er pålimt «slett vegg». Veggen ved spisebordet blir kledd med mdfplater som har synlige skjøter. Hvitfargen her er den som kalles Klassisk hvit. Det er brukt ulike typer maling avhengig av hvilket underlag det er malt på. Alt rundt peisen, hyller og omramming blir også hvitmalt.

Se produktene som ble brukt til å pusse opp stua her!

Veggen oppe under taket får et flott matt utrykk med Pure Color maling i fargen Green Harmony.

Samme farge blir også brukt inne i hyllen.

Innslag av sort

Om du ser på bildene finner du ganske mange sorte detaljer. Skyvedøren på skapet og taket inne i karnappet er malt sort. Innrammingen til peisen er sort, synlige lamper er sorte, bordene ved sofaen, spisestuestolene, magasinhoder, lysestaker, og også detaljer i det rosa bildet jeg laget er sort. Det blir ganske flott når man gjentar sort på denne måten, det skaper en sammenheng mellom gjenstander som kanskje egentlig er ganske ulike. Og heldige er de som har et rom med slik takhøyde at det er plass til den tøffe skulpturelle lampen over spisebordet.

TAKPRYD: Det er høyt under taket, og plass til lekre lamper. Taket har også fått spiler, som er med på å dempe lyd. Foto: TV 2
TAKPRYD: Det er høyt under taket, og plass til lekre lamper. Taket har også fått spiler, som er med på å dempe lyd. Foto: TV 2

Spiler i taket

Det kan være lurt med materialer og former som er med på å bryte lydens vandring gjennom et rom.

Større rom med harde flater får ofte en ubehagelig bråkete klang. Slikt kan stoppes for eksempel ved bruk av tekstiler og tepper, og det hjelper også med trespiler. Cecilie ønsker egentlig spiler i hele skråtaket, og jeg er overbevist om at det ville blitt veldig fint. Men det er ikke alltid vi rekker å få gjort alt som står på designers ønskeliste, og her er det altså mengden spiler som må justeres. Men en fin form blir det, og et spennende utrykk borte i hjørnet ved peisen. Artig med slike store diagonale linjer. Den samme litt trekantede formen finner du også igjen oppe i hjørnet over spisestuen. Her har man trukket en av veggplatene litt ut og montert ledlys bak. Fin effekt.

Fargeklattbilde

Det kan godt fungere fint met et fargesterkt element også i et rom som eller er så ordnet i paletten.

Det rosa bildet er laget av farget kartong som er skåret og klippet til i ulike former. Noe papir ble dyppet i vannbad med marmoreffektmaling i og deretter klippet til. Alt ble til slutt limt på en plate og montert bak passpartout i ramme. Alle ingredienser til slikt finner du i hobbybutikken, det er bare å sette i gang. Veldig artig å holde på med, anbefales!

Glade huseiere

FLERE PLATÅER: Gulvet ble hevet i den ene enden av stua. Foto: TV 2 
FLERE PLATÅER: Gulvet ble hevet i den ene enden av stua. Foto: TV 2 

For huseierne var det en stor lettelse å komme hjem til en stue som de elsket fra første øyeblikk. Både løsningene, materialbruken og fargene var midt i blinken!

Se huseiernes reaksjon øverst i artikkelen!

Rommet ser nesten likt ut som da vi forlot dem, det eneste de har endret at de har sneket inn en liten hvit TV som skjules diskret bak en hvit gardin når den ikke er i bruk. Med den nye flotte stuen, er plutselig TV-stuen i kjelleren ikke lenger er et sted de ønsker å bruke så mye tid!

Den sosiale familien har hatt mye gjester og besøk. De synes rommet fungerer veldig bra for mange personer!

– De grønne plantene lever i beste velgående og Kjersti sitt kunstverk med den orange prikken har framdeles den samme sentrale plasseringen, forteller de.

Det er alltid kjekt når huseierne blir glade. Her var det smil fra øre til øre. Hurra! Tusen takk for oss.

Kjersti

Se produktene som ble brukt til å pusse opp stua her!