DIPLOMATISK KRISE: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan er på kant med tyske og nederlandske myndigheter. Nå utvises Nederlands ambassadør. AFP PHOTO / OZAN KOSE
DIPLOMATISK KRISE: Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan er på kant med tyske og nederlandske myndigheter. Nå utvises Nederlands ambassadør. AFP PHOTO / OZAN KOSE

Tyrkia utviser Nederlands ambassadør

Tyrkiske myndigheter utviser Nederlands ambassadør og stanser all politisk kontakt med Nederland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tyrkia varsler dessuten at landet vil stenge tyrkisk luftrom for nederlandske diplomater inntil Nederland innfrir tyrkiske krav.

Utspillet mandag kveld innebærer også at Tyrkias regjering vil gi nasjonalforsamlingen råd om å trekke seg fra en nederlandsk-tyrkisk vennskapsgruppe.

Den diplomatiske feiden har brutt ut etter at Nederland nektet to tyrkiske ministre å gjennomføre valgkamparrangementer i Nederland.

Regjeringen i Ankara forsøker å samle støtte for grunnlovsendringer som vil gi presidenten mer makt. Forslaget skal stemmes over i en folkeavstemning 16. april.

Forholdet mellom Tyrkia og en rekke vestlige land er på et lavmål etter at representanter for tyrkiske myndigheter har blitt nektet å drive valgkamp i Tyskland, Østerrike, Sveits og Nederland.

En rasende president Erdogan har lovet å slå tilbake og har uttalt at «nazisme fortsatt er utbredt i Vest-Eruopa».

Nederlandske myndigheter gikk mandag ut og advarte sine borgere mot å reise til Tyrkia på grunn av «diplomatiske spenninger».

Tyrkiske myndigheter har ønsket å ha politiske møter i europeiske land for å få eksiltyrkere til å stemme ha i en folkeavstemning 16. april om å utvide presidentens fullmakter.

(©NTB/TV 2)