Stor knekkebrødtest: – Én er like usunn som kanelboller

Matkontrollen har testet femten av de mest solgte knekkebrødene i butikkene. Ett av knekkebrødene er like usunt som kjeks og kanelboller.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er dessert!

Det mener høyskolelektor i ernæring ved Bjørknes Høyskole, Ida Marie Pedersen. Hun har rangert alle femten knekkebrødene i testen, og er ikke i tvil om hvilket som skiller seg mest negativt ut.

– Wasa Kanel er nærmest i samme kategori som en kanelbolle eller kjeks, sier ernæringseksperten.

SE MATKONTROLLEN TORSDAG KL. 20

Kan like gjerne spise kanelbolle

Hovedingrediensene i de runde knekkebrødene er hvetemel og sukker. I tillegg inneholder den lite fiber, og bør derfor ikke erstatte andre knekkebrød eller brød, mener Pedersen.

Kanel-knekkebrødet overbeviste heller ikke smakspanelet fra TAG arkitektfirma. Foto: Matkontrollen.
Kanel-knekkebrødet overbeviste heller ikke smakspanelet fra TAG arkitektfirma. Foto: Matkontrollen.

Heller ikke Matkontrollens smakspanel ble overbevist av kanel-knekkebrødet. Smakspanelet bestod av seks knekkebrød-interesserte arkitekter hos TAG-arkitektfirma.

– Det lukter som dessert, det ser ut som dessert og det smaker som dessert, konstaterer Mladen Sukara.

– Jeg gir den terningkast én. Jeg ville heller spist en kjeks eller en ordentlig kanelbolle, sier Maria-Batteria Årthun.

Samlet sett kom også Wasa Frukost dårlig ut, med terningkast to både på ernæring og smak.

Fiberinnhold trekker opp

I testen har ernæringslektor Ida Marie Pedersen vektlagt alle knekkebrødenes innhold av fiber, samt innhold av salt, sukkerarter og protein. Salt og sukkerarter trekker ned, og protein trekker opp.

– Fiber er godt for veldig mye – for eksempel fordøyelsen vår. Du får flere tarmbakterier, bedre apetittregulering og et mer stabilt blodsukker. I tillegg reduserer fiber risikoen for livsstilssykdommer, forteller Pedersen.

Ernæringslektor Ida Marie Pedersen har vurdert knekkebrødene. Foto: Matkontrollen. 
Ernæringslektor Ida Marie Pedersen har vurdert knekkebrødene. Foto: Matkontrollen. 

«Hjemmebakte» knekkebrød fulle av sunt fett

Wasa har vært lengst på markedet, og finnes i mange forskjellige varianter. I denne testen utfordres traverne fra Wasa av de mange nye typene knekkebrød som har dukket opp på markedet de siste årene. Mange av de nyere typene er de såkalte «hjemmelagde» knekkebrødene. Disse knekkebrødene inneholder ofte mer korn og frø, men inneholder også mer fett enn de «vanlige» knekkebrødene.

SUNNEST: Disse er ernæringslektorens favoritter.Foto: Matkontrollen. 
SUNNEST: Disse er ernæringslektorens favoritter.Foto: Matkontrollen. 

- Fettet i disse knekkebrødene kommer fra frø, nøtter og vegetabilske oljer. Dette er sunt fett som vi trenger. I tillegg gir korn og frø oss en økt metthetsfølelse og bedre appetittregulering, forteller Pedersen.

For deg som er mest opptatt av å være sunn –

– har vår ekspert plukket ut noen gode alternativer. Pedersen har kåret hele tre knekkebrød til vinnere av ernæringstesten: Wasa Rugsprø original, Wasa Husman og Wasa Sport+. Sistnevnte vinner knepent over de to andre, men alle tre får terningkast seks av vår ekspert.

– Disse knekkebrødene har mest fiber av alle. Da et av hovedargumentene for å velge knekkebrød fremfor brød er et høyere innhold av kostfiber, var dette avgjørende, konkluderer Pedersen.