Denne maten gir deg mest energi når du trener

Spiser du riktig, så orker du mer. Stipendiat Christine Sundgot-Borgen ved Norges idrettshøgskole gir deg gode råd.

Det er ikke alltid så lett å vite hva som gir mest energi og hva som er det lureste å spise før trening eller konkurranse.

Og hva skal vi spise etterpå, for å komme oss igjen?

Spis frokost

Stipendiat Christine Sundgot-Borgen ved Norges idrettshøgskole er ekspert på mat for trening, og forklarer at det slett ikke er så komplisert.

– Hensikten med inntaket før trening om morgenen for eksempel, er at kroppen bruker en del av energi- og væskelagrene i løpet av natten. Da er det spesielt viktig å starte med frokost, nettopp for å erstatte det som har blitt brukt opp, sier hun.

Hensikten er å fylle opp energi- og væskelagrene slik at muskler og nervesystemet har noe å jobbe med under økten. Hva som er målet med økten har mye å si for hva og hvor mye du bør spise.

– Skal du øke prestasjonen, er det viktig at kroppen har nok energi å jobbe med slik at du klarer å utføre arbeidet slik du hadde tenkt. Spiser og drikker du nok før vil det også være lettere for kroppen å restituere seg i etterkant av økten, sier Sundgot-Borgen til God morgen Norge.

Her kan du se forslag til sunn mat som passer godt til deg som trener, enten du er mosjonist eller konkurranseutøver.

Banan før morgentrening

– Hvor mye betyr mat for hvor godt vi presterer sånn generelt?

– Den maten du velger å spise og den drikken du velger å innta, det er jo det som er med på å bygge opp kroppen. Så det du får i deg det er som legger grunnlag for det du klarer å prestere.

– Gjelder det mosjonister også?

– Det gjelder mannen i gata og toppidrettsutøvere, sier hun, og forklarer at maten har spesielt mye å si i forhold til hvor stor treningseffekt du er ute etter.

Hvis hensikten er å fremme prestasjonen må du planlegge og tilrettelegge for at kroppen har mulighet til å jobbe på den måten du ber den om å jobbe. Helst skal du spise frokost en til to timer før en morgenøkt, og da bør du ha en ordentlig frokost som fyller magen.

– Fokuset bør være karbohydratkilder. Kornblanding, havregrøt og grove brødprodukter blir viktige å inkludere i en frokost. Det er karbohydrater som kroppen først og fremst bruker under en treningsøkt. Man sier også at en skal ha 0,5 liter væske sammen med måltidet, forklarer Sundgot-Borgen.

Men dersom du ikke er så veldig morgenfugl og skal rett fra senga på løpetur er det håp likevel. Hun anbefaler en frukt (banan er lettest for magen) og ett glass juice, et lite beger med yoghurt og en neve med kornblanding.

– Her er hovedbudskapet at du skal få i deg noe, og dette «noe» må inneholde karbohydrater og litt væske, sier hun.

Mat framfor sportsprodukter

Hensikten med måltidet etter en treningsøkt er å fylle opp lagrene som har blitt brukt opp, først og fremst med karbohydrater og væske.

– Hva spiser man etter en økt, hvor fort etterpå?

– Denne maten skal gi energi og næringsstoffer som kroppen kan bruke til å bygge seg videre opp. For noen handler treningen om å bli bedre i noe, om det er styrke, løpe fort eller langt osv. Kroppen må ha ekstra næring for å utvikle seg.

– Hva er lurt å spise?

– Det aller viktigste er å få i seg karbohydratkilder, væske, og litt proteiner.

Hun sier at brødskiver med ost og skinkepålegg, kornblanding med yoghurt og bær, en variert salat med nok pasta og kjøtt eller egg, eller en middag med noe kjøtt/fisk/kylling/egg og nok potet, ris, pasta eller brød.

Og ikke glem vannet, er hennes råd.

Som regel har vanlig mat høyere næringstetthet enn sportsprodukter som oftest har mye energi, men ikke den gode kombinasjonen og variasjonen av næringsstoffer som vitaminer og mineraler.

– Uansett hva produsenter sier om dette, er mat best, sier Sundgot-Borgen til God morgen Norge.

Få flere tips og se hele intervjuet med Sundgot-Borgen i videovinduet øverst.