NEDSATT HELSE: Obduksjonsrapporten slår fast at Else Margrethe Brynemo hadde nedsatt helse da hun døde.
NEDSATT HELSE: Obduksjonsrapporten slår fast at Else Margrethe Brynemo hadde nedsatt helse da hun døde. Foto: Telemarksavisa

Gikk tur med institusjons-beboer:

Politiet vet ikke hvorfor Else Margrethe (59) døde

Den endelige obduksjonsrapporten etter dødsfallet til Else Margrethe Brynemo (59) i Kragerø har ikke påvist noen sikker dødsårsak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det skriver politiet i en pressemelding.

Else Margrethe Brynemo jobbet på en institusjon i Kragerø. 24. september i fjor gikk hun tur sammen med en beboer, en mann med autisme.

På vei tilbake fra et besøk på et gatekjøkken, havnet Brynemo i asfalten. Hva som skjedde i sekundene før fallet, vet ikke politiet.

– Vi har avhørt vitner som har hørt høylydte stemmer. Andre vitner har sett at beboeren viftet med armene, men ingen har sette hele hendelsesforløpet og ingen har observert fysisk kontakt mellom kvinnen og beboeren, sier politiadvokat i Sør-Øst politidistrikt, Ingrid Øygarden til TV 2.

Dermed vet ikke politiet om Brynemo ble utsatt vold eller om hun falt uten at det skyldtes beboeren.

Er ikke avhørt

Kort tid etter dødsfallet, ble beboeren siktet for grov kroppskrenkelse. Siktelsen ble i oktober frafalt etter en prejudisiell observasjon som slår fast at han ikke er strafferettslig tilregnelig. Saken er sendt til statsadvokaten for videre vurdering.

Politiet har forsøkt å gjennomføre tilrettelagte avhør med beboeren, men det har ikke latt seg gjøre.

Obduksjonsrapporten konkluderer med at Brynemo pådro seg ytre skader i hoderegionen som er forenlige med fall mot hardt underlag. Rapporten fastslår at skadene hun var påført ikke i seg selv var dødelige.

Hadde svekket helse

Rettsmedisinerne har funnet ut av Brynemo hadde nedsatt helsetilstand. Helsetilstanden kan ha vært en utløsende faktor for at fallet mot asfalten ble dødelig.

Politiet ønsker ikke å kommentere hva Brynemo led av.

Politiet var ikke kjent med at Brynemo hadde nedsatt helsetilstand før obduksjonsrapporten forelå. De vet heller ikke om 59-åringen selv kjente til lidelsen.

– Generelt kan jeg si at dette er en helsetilstand som mange kan bli utsatt for, og som mange lever med. Utover det ønsker jeg ikke å være mer konkret, sier Øygarden.

Etterforsker institusjonen

Politiet etterforsker fortsatt om institusjonen, der Brynemo jobbet og mannen bodde, har brutt arbeidsmiljøloven. Institusjonen er underlagt Kragerø kommune.

To sentrale spørsmål i etterforskningen er hvorvidt hun selv og institusjonen var klar over at 59-åringen hadde svekket helse.

Det gjenstår fortsatt enkelte vitneavhør før politiet tar stilling til påtalespørsmålet. Det er om kort tid ventet en rapport fra Arbeidstilsynet som også har etterforsket institusjonen.

Kort tid før dødsfallet førte Fylkesmannen tilsyn med Kragerø kommune. Den avdekket fem avvik.