VIL VÆRE ÅPEN: Abby Landy fikk panikk da hun fikk diagnosen hiv. Nå ønsker hun å hjelpe andre kvinner
VIL VÆRE ÅPEN: Abby Landy fikk panikk da hun fikk diagnosen hiv. Nå ønsker hun å hjelpe andre kvinner Foto: Privat

Abby (28) fikk sjokkdiagnosen etter uhyggelig SMS fra eksen

Nå advarer hun andre kvinner mot de «skjulte» symptomene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er fem år siden fikk australske Abby Landy (28) fikk skrekkbeskjeden.

I forbindelse med markeringen av australske «National Day of Women Living with HIV Australia» 9. mars, fortalte 28-sin historie til australsk presse.

Abby har i flere år jobbet for å advare andre kvinner mot å overse symptomer på hiv, samt å få leger til å rutinemessig sjekke kvinner for sykdommen.

– Mange tror at hiv er en sykdom forbeholdt homofile menn, men det er langt ifra sannheten, sier hun til australske ABC News.

Negative tester

Abby, som jobber som juridisk assistent i Sydney, hadde nylig gjort det slutt med kjæresten da hun begynte å føle seg dårlig.

Daily Mail Australia skriver at hun valgte å gjøre det slutt etter bare to uker, fordi han ble mer og mer seksuelt aggressiv. De hadde ubeskyttet sex flere ganger.

Symptomer på hiv:

50 til 70 prosent får symptomer på hivinfeksjon rundt to til fire uker etter smitte.

Vanlige symptomer er:

  • feber
  • vondt i halsen
  • forstørrede lymfeknuter
  • utslett
  • muskel- og leddsmerter

Kilde: Helsenorge.no

Abby forteller nettstedet at han bare dager etter bruddet sendte henne en tekstmelding som fikk henne til å grøsse:

«Jeg håper at du husker meg for alltid».

Hun sier at hun like etter fikk forkjølelsessår og ble slapp. Hun oppsøkte lege, og ba om å få en full helsesjekk.

– Jeg fikk antiviralia for forkjølelsessårene, og alle de andre testene var negative, forteller hun.

Siden Abby hadde hatt ubeskyttet sex med ekskjæresten og nå hadde fått seg ny kjæreste, ba hun om å bli testet for kjønnssykdommer.

Hun spurte om å også bli hiv-testet, men fikk beskjed fra legen om at det ikke var vits.

– Legen sa: «Abby, det er trolig ikke nødvendig. Du er en australsk kvinne, og sjansen for at du har vært i kontakt med, eller har fått, hiv er så liten at det trolig ikke er vits å ta testen», forteller hun.

Rett på Google

Abby, som den gang var 23 år gammel, slo seg ikke til ro med svarene hun fikk. Hun var blitt dårligere og dårligere, og oppsøkte lege flere ganger.

Likevel fikk hun ikke svar på hva som var galt.

Da tok hun saken i egne hender. Et enkelt Google-søk på symptomene hun hadde, gjorde henne helt overbevist om at hun hadde fått hiv.

ÅPENHJERTIG: Abby snakker om sykdommen i et intervju med Bobby Goldsmith Foundation. Bobby Goldsmith var en av de første australierne som døde av aids.
ÅPENHJERTIG: Abby snakker om sykdommen i et intervju med Bobby Goldsmith Foundation. Bobby Goldsmith var en av de første australierne som døde av aids.

– Jeg dro tilbake til legen og forklarte hva eksen min hadde sagt, så hun bestilte testen. Tre dager senere ba hun meg om å komme til kontoret, forteller Abby.

– Jeg var skikkelig dårlig, og legen var synlig stresset. Hun sa: «Jeg er lei meg for det, men det ser ut som om du har fått hiv».

«Når skal jeg dø?»

Livredde Abby oppsøkte en hiv-spesialist, og med seg hadde hun mange spørsmål.

– Jeg sa: «Når skal jeg dø?», «hva betyr dette?». Jeg hadde ingen anelse om hva det betydde å ha hiv i 2012. Jeg trodde det var game over.

– Han sa: «Hør her, det er en håndterbar kronisk sykdom. Du tar et par piller om dagen. Folk lever tilnærmet vanlige liv». Det var da jeg tenkte: «Ok, livet kan fortsette».

Like etter at Abby fikk diagnosen, kontaktet helsevesenet ekskjæresten hennes.

I et intervju med Cosmopolitan har Abby tidligere fortalt at ekskjæresten var svært fiendtlig overfor dem, og at han ignorerte deres mange forespørsler om å la seg hiv-teste.

I stedet skal han ha reagert med å sende Abby en rekke truende tekstmeldinger.

Å bevisst smitte noen med hiv er ulovlig, men Abby har ikke bevis på at mannen visste at han hadde sykdommen før de hadde ubeskyttet sex.

Hun forteller at hun den gang uansett ikke følte seg sterk nok til å møte ham i retten, og at hun derfor bestemte seg for å ha det ligge.

– Henger ikke på greip

Abbys fokus er nå å advare andre kvinner – og leger – mot å ikke overse symptomene på hiv.

Hun ønsker også å fjerne stigma rundt kvinner med hiv.

– Folk antar dette: Hvis du ikke er svart eller en homofil mann, må du være løssluppen, sier hun.

Og:

– Alle som er seksuelt aktive står i faresonen. For meg henger det ikke på greip at ikke denne testen blir utført rutinemessig, sier hun.

Abby sier at hun i motsetning til andre kvinner har sluppet unna diskriminering på grunn av sykdommen. Det mener hun skyldes åpenhet.

– Jeg tror jeg har sluppet unna en del diskriminering folk med hiv og aids opplever fordi jeg er helt åpen om det. Jeg unnskylder meg ikke. Jeg skammer meg ikke. Det er hva det er. Jeg tror at måten du presenterer det på har mye å si på hvordan folk reagerer på deg, sier hun.

Abby har følgende beskjed til de som er rammet av hiv:

– Etter å ha fått diagnosen, er du fortsatt den samme personen. Du har et virus i kroppen, men du har det samme hjertet, den samme sjelen og det samme sinnet.

Ingen kur

Folkehelseinstituttet opplyser at det i Norge i 2016 ble diagnostisert 220 nye hivsmittede i Norge.

Totalt er det nå diagnostisert 6064 hivpositive i Norge. Blant disse er 4105 menn og 1959 kvinner.

Det finnes ingen kur for hiv. Viruset kan føre til alvorlig sykdom og død, men med dagens behandling er leveutsiktene svært gode.

Med effektiv behandling, kan de aller fleste med hiv leve et langt og godt liv.