UNE-direktør om mahad-dommen:

– Viktig, men oppleves ikke som en seier

Ingunn-Sofie Aursnes, direktør i Utlendingsnemda, mener likevel dommen fra Oslo tingrett er viktig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag ble det klart at også Oslo tingrett mener Mahad Abib Mahamud (29) feilaktig fikk norsk statsborgerskap ved å hevde at han kommer fra Somalia.

I dommen slår tingretten fast at det er overveiende sannsynlig at han har forklart seg uriktig, og at han egentlig kommer fra Djibouti.

Mahad selv sier han er klar for å anke.

– Jeg føler meg urettferdig behandlet, sa Mahamud etter at dommen ble kjent.

Mahads advokat varsler DNA-tester av djiboutisk mann

Det var Mahamud selv som saksøkte Utlendingsnemda (UNE) for å få UNE til å gjøre om Utlendingsdirektoratets vedtak om å frata ham statsborgerskapet.

Med dommen frikjennes UNE, og også det varige utvisningsvedtaket står dermed fast.

– Une er selvfølgelig tilfreds med å ha fått medhold i en sak der staten har vært saksøkt. Vi konstaterer at vi både har fått medhold i bevisvurderingen på at saksøker er fra Djibouti, og på rettsanvendelsen, altså jussen, sier UNE-direktør Ingunn-Sofie Aursnes til TV 2.

– Hvor viktig er seieren?

– Dommen er viktig for praksis. Dette var en sak som ble avgjort i tråd med tidligere praksis, og det er viktig med en slik avklaring når vi skal iverksette lovgivningen på dette området, sier Aursnes.

– Er dette en seier for UNE?

– Nei. Vi bruker aldri ord som seier og jeg har ikke slike følelser rundt det i det hele tatt. Vi konstaterer at vi har fått medhold og at det vi har gjort sånn sett er riktig. Men vi har ingen opplevelse av seier når staten vinner i retten, sier UNE-direktøren.

– Jeg føler meg urettferdig behandlet