UTTAK: Bankkortene ble stjålet i Halden før jul 2016. I løpet av én uke i januar 2017 ble denne personen filmet mens det ble forsøkt tatt ut 130.000 fra de ni stjålne kortene. Politiet trenger publikums hjelp til å stanse tyven.
UTTAK: Bankkortene ble stjålet i Halden før jul 2016. I løpet av én uke i januar 2017 ble denne personen filmet mens det ble forsøkt tatt ut 130.000 fra de ni stjålne kortene. Politiet trenger publikums hjelp til å stanse tyven. Foto: FOTO: POLITIET

Stjeler bankkort fra postkasser og tapper de for penger

HALDEN (ÅSTED NORGE / TV 2): Politiet står uten spor etter at minst ni personer har fått frastjålet og tømt bankkortene sine.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I perioden 2. til 9. januar i år forsøkte en ukjent person å tappe 130.000 kroner fra ni stjålne bankkort. Kortene var stjålet i Halden før juleferien, uttakene ble gjort i nabobyene Sarpsborg og Fredrikstad.

Ingen av ofrene visste noe om tyveriene før det var for sent, og pengene var tatt ut.

– Det vi har som hovedteori er at det rett og slett er stjålet av postkassene etter det er utlevert av posten. Fra de fornærmede, så blir PIN-koden sendt ut noen dager etterpå, og da overvåker de denne postkassen og stjeler også den, sier Vidar Andersen, politiførstebetjent ved Halden politistasjon til Åsted Norge.

I og med at tyveriene ble oppdaget så sent, fikk tyvene et godt forsprang på politiet. Andersen innrømmer at politiet har lite å gå på, og ønsker derfor tips fra publikum.

– Vi vet rett og slett bare det vi ser på bildene og tid og sted for uttakene. Vi har ingen konkrete mistenkte, sier politiførstebetjenten.

Ventet kort i posten

En av de som fikk kortet og PIN-koden sin stjålet er Hege Berger. Hun sier til Åsted Norge at hun fikk en SMS fra banken sin som opplyste om at et nytt kredittkort skulle komme i posten.

Ukene gikk, og en kveld i januar åpnet hun nettbanken oppdaget hun at kortet hadde vært i bruk, selv om hun aldri hadde mottatt det.

– Jeg visste at Mastercardet sto i null, men nå sto det plutselig 5000 i minus. Jeg tenkte at «det her har ikke jeg gjort», og så begynte jeg å tenke på det kortet som jeg skulle ha fått, sier Berger.

Hun sier til Åsted Norge at det er ekkelt at ukjente personer har stjålet fra, og overvåket, postkassen henne.

Flere teorier

Politiet har jobbet ut fra to teorier – enten så har tyven, eller tyvene, hatt på informasjon om når og hvor kortene skulle sendes i posten, eller så har tyven, eller tyvene, sjekket alle postkasser i de aktuelle områdene hvor kortene ble stjålet.

– Hovedteorien er at de kontrollerer mange postkasser og finner bankkort på den måten, sier Andersen.

Politiet mener også at den eller de som har står bak tyveriene har begått lignende kriminalitet tidligere. Andersen mener også at tyven må ha vært mobil og kjørt rundt i området i forkant av teoriene.

– De har erfaring nok til å vite at her må de gå tilbake til den samme adressen et par dager etterpå og overvåke den adressen, hver dag, til de faktisk får tak i PIN-koden også.

30.000 kroner

Den ukjente personen ble fanget av overvåkingskameraer ved tre anledninger mens kortene ble tappet. Uttakene skjedde på Borgenhaugen i Sarpsborg og Sellebakk i Fredrikstad.

– Det kan være tilhørighet, at man ønsker seg vekk fra selve åstedet og da i retning av der man bor selv. Dette blir spekulasjoner, vi har ikke noen klare holdepunkter for å vite hvorfor de gjør akkurat det, sier Andersen.

Overvåkingskameraene og data fra minibankene viser at det ble forsøkt tatt ut 130.000 fordelt på 30 uttak. Totalt klarte den ukjente personen å ta ut 30.000 kroner.

– Det er flere forsøk på samme tidspunkt som har blitt avvist pga. summen de prøver på er for høy, i forhold til beløpsgrensen på kortet, sier Andersen.