INGEN CANADA-TUR: Petter Northug er ikke med i troppen til verdenscupavslutningen. Det er det flere som reagerer på.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
INGEN CANADA-TUR: Petter Northug er ikke med i troppen til verdenscupavslutningen. Det er det flere som reagerer på. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Roald, Berit

– Northug er 100 prosent sportslig kvalifisert

Langrennsekspert skjønner ikke hvorfor Petter Northug ble vraket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Landslagsledelsen vraket søndag kveld Petter Northug fra troppen som reiser til Canada og sesongavslutningen neste helg. Det likte Northug dårlig.

Landslagssjef Vidar Løfshus, som Northug tok et nådeløst oppgjør med etter VM, sier at det kun var sportslige grunner til at Northug ble vraket.

– Vi har jo diskutert Petter, men denne gangen står vi igjen med en timannsstropp der Petter ble veiet og funnet for lett, sa Løfshus til TV 2 søndag kveld.

Det skjønner NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland lite av.

– Jeg tenker at det er feil. Det er sportslig feil. Han ble nummer fem og åtte i VM. Han ble nummer fire på sprinten i Drammen. Han har vist positive takter som gjør at han er en kandidat til å være mer enn kvalifisert i mine øyne, spesielt med tanke på distansene i Canada. Jeg mener 100 prosent at han er sportslig kvalifisert, sier Aukland.

– Hva er grunnen til at han ikke blir tatt ut om han er sportslig kvalifisert?

– Det blir spekulering. Man har sett at Skiforbundet og Team Northug har hatt sine uenigheter tidligere. Det blir ren spekulering om det har noe med uttaket å gjøre. Slik jeg ser det, er det et syltynt argument at han ikke er sportslig kvalifisert.

John Arne Riise er en av flere som reagerer på Northug-vrakingen i sosiale medier.

– Selvsagt er vrakingen av Northug en personlig straff for tidligere uttalelser og en mulighet til å slå tilbake. Patetisk, skriver han.

Løfshus avviser at uttalelsene etter VM er grunnen til at Northug ikke ble tatt ut.

– Vi er på bølgelengde. Det er vi ferdige med, og vi har fått klaret opp i hvorfor det er kommet på trykk på den måten det er kommet på trykk på. Det er helt uproblematisk, sier han.

Hadde to møter med Løfshus
Løfshus og Northug hadde to møter i forrige uke. Fredag fikk Northug beskjed om at han ikke fikk gå i Canada. Northug ble også minnet på hva man prater med journalister om.

Aukland mener 31-åringen betyr enormt mye for langrenn i Norge og i verden.

– Han gir langrennssporten en ekstra dimensjon. Det er sånn det er. Det er ikke noe man kan diskutere. Det er ikke nok til å bli tatt ut til verdenscuprenn, men det er heller ikke argumentet mitt. Han er sportslig kvalifisert, og jeg forstår ikke hvordan de ikke lar ham gå, sier Aukland, og legger til:

– Jeg mener Northug ville vært en vinnerkandidat til hele Touren. Jeg forstår ikke hvordan man kan droppe en vinnerkandidat til verdenscupavslutningen. For meg er det helt uforståelig, sier han.

– Hva synes du om måten Northug har blitt behandlet på av skiledelsen?

– Jeg kjenner ikke godt nok til hva de har snakket om, så det kan jeg ikke si så mye om, sier Aukland.

Fikk poker-refs
Det er ikke første gang 31-åringen er blitt kalt inn på teppet. Han kalte tidligere landslagstrener Krister Sørgård en kjerring da han ble vraket til Torino-OL i 2006. I 2008 måtte han stå skolerett foran landslagskollegene etter å ha blitt beskyldt for å bidra for lite på trening. Det ble også bråk da Northug startet et samarbeid med Red Bull i 2009. Året etterpå fikk han refs for å delta i pokerturneringer.

– For ham personlig er ikke det positiv omdømmebygging. Han må forstå sin rolle i et helhetsperspektiv, sa Inge Andersen til TV 2 den gang.

Det samme året meldte Northug forfall til oppstarten av en samling i regi av Olympiatoppen, men etter å ha blitt friskmeldt av legen spilte han kamp for fotballaget sitt Mosvik. Da han kom på samling ble Northug ifølge seg selv satt i en gapestokk-situasjon foran landslagsledelsen og måtte svare på hvorfor han spilte fotball da han meldte seg syk.

Konfliktene fortsatte da Northug valgte å tre ut av landslaget i 2013.