STERKT LAG: Sander Berge (nr. 2 fra høyre) jubler sammen med lagkamerater i Genk etter seieren over Gent. 
STERKT LAG: Sander Berge (nr. 2 fra høyre) jubler sammen med lagkamerater i Genk etter seieren over Gent.  Foto: Yorick Jansens

Solgte stjernen til Premier League: – Vi trodde vi hadde et kjempeproblem, men Sander Berge har løst det

Sportsdirektøren til Genk avslører at det allerede er stor interesse fra speidere for Sander Berge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Westerlo-Genk 0-4

Sander Berge fikk sitt første gule kort siden overgangen fra Vålerenga da Genk vant 4-0 og sendte Westerlo ned fra Jupiler Pro League.

Men viktigere: Det var Berges sjette strake nittiminutter for sine nye belgiske klubb, hans åttende totalt.

Både 19-åringens prestasjoner og klubbens resultater har vært strålende. Kun borte mot grunnspillvinner Anderlecht er det blitt tap i en kamp der midtbaneankeret har startet.

Midtbanespilleren er en av få nordmenn som har lykkes i å etablere seg i en europeisk toppklubb i det siste.

– Nei, det er kanskje ikke så mange som klarer det. Det er morsomt å være den som gjør det. Det er litt sånn surrealistisk å være i den posisjonen jeg er nå, sier Sander Berge til TV 2.

Prestasjonene til Berge har gjort at savnet etter Wilfried Ndidi, som Genk solgte til Leicester i januar, er fraværende.

– Vi trodde vi hadde et kjempeproblem. Men Sander har løst det. Han gjør det virkelig fantastisk. Det ser ut som han har spilt i laget i et tiår. Han er en leder på laget, sier klubbens sportsdirektør Dimitri de Condé til TV 2.

– Jeg har ikke tenkt så mye på at jeg spiller i den posisjonen, men det er mange andre som har kommentert det. Jeg har tenkt at jeg skal komme til Belgia og tilpasse meg. Være meg selv fra dag 1; jobbe hardt og forhåpentlig spille mye. Jeg har gått inn, spilt mitt spill og prøvd mitt beste. Det virker som det fungerer, sier Sander Berge til TV 2.

Interesse fra flere klubber

Om hovedpersonen holder beina på jorden er det en svært begeistret sportsdirektør som snakker med TV 2 på telefonen, men han kan også straks få et nytt problem. Et luksusproblem.

– Vi er ikke overrasket over at han lykkes. Når vi investerte, så tenkte vi at han hadde ferdighetene som skulle til. I tillegg snakket vi med Kjetil Rekdal som kjenner belgisk fotball godt. Men at han skulle levere på det nivået han gjør nå, i Europa på torsdag og så igjen her i dag... for å være helt ærlig så overpresterer han nok litt akkurat nå, sier De Condé.

– Hva er kvalitetene hans?

– Han er stor og fysisk Han kan vinne dueller en mot en – også i luften. I tillegg er han god med ballen, også i i høy fart. Han er en perfekt kombinasjon av teknikk, fysikk og smartness. Alt han gjør ser lett ut.

Allerede merker sportsdirektører pågang fra andre klubber og speidere om tilgang til å se kampene, og forhører seg om Berges situasjon.

Etter Genks smadring av Tottenhams overmenn Gent i Europaligaen blir 19-åringen lagt merke til. Det bekymrer klubben.

– Vi har en tradisjon i Genk for å selge spillere når de blir gode, og allerede etter kampene han har spilt i Europa har vi speidere som spør etter ham, og ser ham som et stort talent. Det er et luksusproblem for oss, men han kom akkurat til klubben. Vi håper at vi kan holde på ham i to år etter denne sesongen, avslører De Condé.

– Men dette er fotballbransjen. Du vet aldri hva som skjer. Det beste for ham er å bli her i to år, og så dra videre. Som klubb vil vi selge på riktig tidspunkt, og vi ønsker å holde laget sammen, men det kan jo være at vi får et tilbud man ikke kan si nei til.

Smurfer med godt rykte

For at spillere skal bli gode krever det at de får gode utviklingsvilkår i klubben de kommer til.

Og «Smurfenes» rykte for behandling av unge spillere var en viktig faktor for nordmannen, som også har vært ønsket av klubber i Premier League, da han valgte den belgiske klubben.

– Med en gang Genk kom opp som et alternativ syns jeg det var veldig spennende. De har et rykte på seg for å utvikle unge spillere. Jeg visste at det det var et steg opp fra Tippeligaen, men samtidig var det et overkommelig steg. Jeg visste at jeg ville bli satset på og få tillit hvis jeg jobbet hardt, sier Berge til TV 2.

Genk har ambisjoner som går utenpå åttendeplassen i Jupiler League, og ønsker å bygge på den nåværende spillergruppen de kommende årene.

Sportsdirektøren, hvis spillerkarriere tok ham innom ti belgiske klubber, mener at Berge er en type som holder beina godt plantet på jorden, og at det øker Genks sjanser for å beholde ham.

– Han har selvtillit og vet at han gjør det bra, men han vet også at det kan være lurt å vente litt med det neste steget, til Bundesliga eller England. Mitt inntrykk er også at agenten og familien er jordnære, sier De Condé.

– Vil bli mer dominant

Sander Berge spiller i den dype midtbanerollen for Genk, og danner en god treer med sammen med ukrainske Ruslan Malinovskij og Alejandro Pozuelo.

Han er optimist med tanke på å beholde plassen på laget.

– Vi er blitt en sterk treer på midtbanen. Jeg har litt mer defensivt ansvar, og vi håndterer hverandres godt. Vi finner hverandre og spiller hverandre gode. Det hjelper å være samspilt og vi spiller stort sett med samme laget i hver kamp, mener Sander Berge som ønsker å ta mer rom på banen etterhvert.

– Startfasen har handlet om å finne seg til rette. Og så har det gått fort. Jeg har sagt at det å ta nye steg, utvikle meg og bli bedre er det målet jeg har akkurat nå. Jeg vil bli mer og mer dominant jo mer jeg spiller.

Jesper Mathisen tok etter Genks meget overbevisende borteseier over Gent til orde for at Berge må være med i landslagstroppen mot Nord-Irland. Den presenteres på tirsdag.

19-åringen sier selvsagt ja takk om tilbudet kommer, men blir ikke skuffet om det ikke blir en a-tropp denne gangen.

– Det er smigrende å høre at Jesper mener det. Jeg har bare fokus på hverdagen i Genk, så jeg har ikke tenkt noe på det. Jeg sørger bare for å være opplagt og ta de sjansene jeg får.

Mannen som hentet ham til Genk vil imidlertid ikke bli overrasket.

– Nei, det vil ikke overraske meg om han blir tatt ut på landslaget, selv om han er ung, sier De Condé.

– Om man så kampene han har gjort mot Gent og Brugge, som er blant de største lagene i Belgia, og så nivået vi hadde som lag, samt at Sander Berge var en av de beste på banen så vil det imponere de fleste. Også en landslagstrener eller en av hans speidere.

Alt handler om Europa

Men viktigst er innspurten i liga og i Europa.

4-0-seieren over Westerlo var ikke nok til at laget kom seg med i det øverste sluttspillsnivået i Belgia, men dersom laget vinner playoff-nivå 2 kan Genk kvalifisere seg til Europa-ligaen likevel.

Om de da ikke vinner årets versjon, der de langt på vei er klar for kvartfinalen etter 5-2-sier over Gent, som slo ut Tottenham.

– Det viser helt klart at alt er mulig når vi vinner 5-2 på en bane der Tottenham ikke klarte å score, sier Berge.