Politikere innfører ny lov:

I denne kommunen skal alle innbyggerne hoppe i sofaen og alltid ha is i fryseren

I tillegg skal alle ha noen som er glad i dem, ifølge Eidsbergs nye «kardemommelov».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vanligvis har sofaen på Eidsberg rådhus blitt brukt til avslapning mellom politiske slag.

Men i dag får den kjørt seg. For opp i sofaen trer både ordfører Erik Unaas (H) og varaordfører Øivind Reymert (KrF).

Denne uken innstilte nemlig flertallet i formannskapet i Eidsberg kommune på en ny lov – «Mysenloven». Der lyder paragraf 6 slik: «Voksne skal hoppe mer i sofaen».

– I forbindelse med grunnlovens 200 års-jubileum i 2014 utfordret vi alle de syv barnehagene i Eidsberg kommune til å lage sine egne barnehagegrunnlover. Nå tar vi ut det beste av disse og lager en Mysen by «kardemommelov», sier ordfører Unaas til TV 2.

«§5 Skal ha is i fryseren hele tiden»

Grunnen til at loven lages nå, er at Mysen by fyller 20 år. Loven inneholder ikke bare sofahopping for voksne, men også krav om at innbyggerne alltid skal ha is i fryseren.

– Jeg var litt skeptisk til dette med is i fryseren i starten. Vi har jo nettopp vedtatt en kommuneplan hvor det legges mye vekt på folkehelse. Men da gjelder det å hoppe enda mer i sofaen, sier varaordfører Reymert til TV 2.

I tillegg til punktene om sofahopping og is i fryserne, er også punktene «Alle skal ha noen som er glad i dem» og «Det er lov å gi hverandre en kos» blant de syv paragrafene.

Ordfører Unaas synes det er på sin plass at politikerne viser frem en uhøytidelig side av seg selv, og mener det er riktig å bruke tid på å behandle loven skikkelig.

– Nå hører jeg at det hoppes rundt i barnehager, skoler og i hjem rundt omkring og da må jo vi gå foran som gode eksempler og være litt barnslig og leke og ha det moro også her på kommunehuset, sier Unaas.

Tar seg selv av håndheving

Neste uke skal loven opp i kommunestyret, og med støtte fra toppene i Høyre, KrF, Venstre og Frp regner både ordføreren og varaordføreren med at saken går gjennom. De to understreker imidlertid at loven ikke vil bli håndhevet særlig hardt, og de syv paragrafene bør regnes som retningslinjer.

Slik er Mysen-loven

§1 Alle skal ha noen som er glad i dem

§2 Vi skal lytte til det andre har å si

§3 Vi skal ha det hyggelig når vi spiser

§4 Vi skal ikke kaste søppel på bakken

§5 Vi skal ha is i fryseren hele tida

§6 Voksne skal hoppe mer i sofaen

§7 Det er lov å gi hverandre en kos

– Jeg tror ikke vi skal engasjere politiet for å håndheve denne loven, men kanskje må varaordføreren, rådmannen og jeg gå rundt og sjekke om folk har is i fryseren, smiler Unaas, som ikke tror eventuelle sanksjoner blir særlig strenge.

– Det kan jo hende vi må ha en liten fryser bak i bilen og kanskje dele ut noe is til de som ikke har det hjemme.