Skuffet Northug vraket til sesongavslutningen

Landslagsledelsen vraker Petter Northug til troppen som reiser til Canada og sesongavslutningen neste helg. – Han er veiet og funnet for lett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nortughs trener Stig Rune Kveen bekrefter overfor TV 2 at en skuffet 31-åring ikke får gå minitouren, der sammenlagtvinneren belønnes med 280 000 kroner.

– Vi er uenige i at han ikke er god nok for en tropp på ni-ti løpere som skal til Canada, sier Kveen.

– Har han fått en begrunnelse?

– Det er en sportslig begrunnelse. Han er veiet og funnet for lett.

Verdenscupen avsluttes neste helg med en minitour med sprint, 15 km fellesstart og til slutt jaktstart i Quebec.

– Dette er en minitour som passer ham veldig bra. Det er sprint og fellesstart. Det en fin løypeprofil med stor fart, som passer Petter. Petter har også vist god formutvikling, sier Kveen, som ikke vil spekulere i om avgjørelsen er farget av Northugs friske uttalelser om langrennssjef Vidar Løfshus.

Norges tropp:

Sjur Røthe, Voss IL
Niklas Dyrhaug, Tydal IL
Hans Christer Holund, Lyn Ski
Simen Hegstad Krüger, Lyn Ski
Didrik Tønseth Byåsen IL
Johannes Høstflot Klæbo, Byåsen IL
Martin Johnsrud Sundby, Røa IL
Sindre Bjørnestad Skar, Bærums Verk/Hauger IF
Emil Iversen, IL Varden
Finn Hågen Krogh, Tverrelvdalen IL
Reserve: Pål Golberg, Gol IL

Martin Johnsrud Sundby vurderte å vrake verdenscupavslutningen i Canada for Birkebeineren. Han er med i troppen, men kan fremdeles velge å droppe turen. Pål Golberg er reserve. Sundby må bestemme seg før onsdag.

– Vi tar ut en gjeng med gutter som har prestert gjennom en lang vinter, de som har prestert best får være med til Canada og gå skirenn der, sier langrennssjef Vidar Løfshus til TV 2.

– Formen han har vist er altså ikke godt nok?

– Vi har mange gode skiløpere i Norge. Petter har ikke vært på topp og er fortsatt ikke på topp. Jeg er enig i at han har vist bedring, men det er fortsatt ikke godt nok målt opp mot det andre har gjort i vinter, sier Løfshus.

– Dere ser mer på hele sesongen enn siste ukene når det gjelder formen til utøverne?

– Både og. De som er tatt ut er fortsatt i god form. Derfor det drøyet det litt, vi ville se at de var restituert og fremdeles i form, sier Løfshus.

Argumentet til Kveen om at løypene passer Northug var ikke sterkt nok for landslagsledelsen.

– Vi har jo diskutert Petter, men denne gangen står vi igjen med en timannsstropp der Petter var veiet og funnet for lett.

Har hatt møte med Northug

De siste ukene har det vært noen verbale slag mellom de Løfshus og Northug. Løfshus forteller at det har vært tema på et par møter de har hatt den siste uken.

– Vi er på bølgelengde. Det er vi ferdige med, og vi har fått klaret opp i hvorfor det er kommet på trykk på den måten det er kommet på trykk på. Det er helt uproblematisk, sier Løfshus.

– Du har uttrykt ønske om mer kontroll med hvordan Northug trener før sesongen. Ble det diskutert?

– Det var såvidt tema. Petter vil evaluere med sitt team først, så får vi sitte oss ned med ham og se på samarbeidsform. Vi ønsker jo bedre kommunikasjon med Petter, det er ikke noe tvil om det, sier han.

– Trist for Petter

TV 2s langrennsekspert Odd-Bjørn Hjelmeset tror ikke ordkrigen mellom partene har preget uttaket.

– Det er trist for Petter at han ikke er med, men han har jo blitt vraket til skirenn før i år, utelukkende av sportslige årsaker. Det er nok det som ligger bak denne gangen også. At det er litt sleivkjeftet frem og tilbake påvirker nok ikke det, sier TV 2s langrennsekspert Odd-Bjørn Hjelmeset.

– Det er masse bra utøvere, og det er vanskelig å se hvem som skulle gjort plass til Northug. Man må prestere. I Norge er det brutalt hardt. En av de som måtte ut har prestert bedre enn Northug i år.

– For ingen andre hadde kommet med på de resultatene som Northug har hatt i år?

– Nei, det tror jeg ikke.

– Ser man på resultater i år, så er det forståelig, men hvis man ser på hva Northug har gjort de siste ti årene, så er det klart at det er trist for langrennssporten at han ikke er med.

Hjelmeset mener imidlertid at Skiforbundet må bestemme seg for om Northug er en mann de satser på.

– De må finne ut om de har tenkt å satse på ham. De vet hva Petter står for. Slik sett er det fryktelig dumt at Northug ikke er med, også for neste sesong.

Ville til Canada

Etter femmila lørdag var Northug klar for en tur til Canada.

– Jeg har lyst til å gå i Canada. Vi får se hva som skjer, sa Northug til TV 2 etter femmila i Holmenkollen lørdag.

– Vi får håpe Løfshus tar meg ut. Jeg har ikke lagt inn noen gullkorn den siste uken, men i den posisjonen han er i nå har han ikke noe valg, sa Northug etter sprinten i Drammen.

Øverst ser du intervjuet med Northug.

Da følte han seg sikker på en plass på laget i Canada.

– Jeg føler meg trygg på at jeg blir tatt ut. Det er en tour som passer meg bra, og med stigende form, så tror jeg, og er ganske sikker på, at jeg får gå.