Politiet: Har avverget elleve planlagte gjengdrap i Oslo

Stanset blant annet et øksedrap mens det var i ferd med å skje.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne uken ble den svenske hovedstaden rystet av fem gjengdrap på under to døgn. Nå raser det en krig mellom kriminelle gjenger i Sverige.

Samtidig intensiverer Oslopolitiet innsatsen mot gjengen Young Bloods, spesielt fordi de forsøker å rekruttere svært unge gutter til som narkotikaselgere.

Kan ikke sammenlignes med Sverige

Mange spør seg nå om man kan trekke paralleller mellom Oslo og de svenske storbyene. Det mener politiet at man ikke kan.

– Vi har ikke områder hvor politiet ikke kan kjøre inn i Oslo. Vi kan gjøre polititjenester i hele Oslo by. Det er ikke geografiske områder i byen som eies av kriminelle som har overtatt kontrollen og det som foregår der. Så jeg synes det er å dra den sammenligningen altfor langt, sier Rune Solberg Swahn, leder for avsnittet Spesielle Operasjoner (SO) i Oslo politidistrikt.

Og årsakene til det er ifølge Swahn mange. Blant annet har Oslopolitiet de siste fem årene avverget elleve konkrete drapsplaner i Oslos gjengmiljøer.

Penger i potten for å drepe

– Konkrete drapsplaner vil si at noen for eksempel har lagt penger i potten for å ta livet av en person, og våpenet kan ha blitt skaffet allerede. Hvem som skal gjøre jobben kan ha vært klart. Vi har til og med avverget et pågående drapsforsøk ved bruk av øks mens det skjer fordi vi var på rett sted til rett tid, sier Swahn.

Han mener at situasjonen ville sett helt annerledes ut dersom politiet ikke hadde klart å stanse disse drapene.

– Hvert enkelt drap har jo et stort potensial i hevnaksjoner og økende voldsspiraler.

De siste ti årene har det vært fire gjengrelaterte drap i Oslo. Og Swahn mener det ikke bare er politiets fortjeneste at dette tallet ikke er høyere.

Samarbeid på tvers av etater

– Vi er stolte av og fornøyde med at vi over flere tiår har hatt et godt samarbeid med skoler, bydeler, barnevernstjenester og foreldre, det vi kaller et individorientert tverretatlig samarbeid.

Samtidig sier Swahn at politiet må være på vakt for å unngå en utvikling som for eksempel i Sverige.

– Det er ikke noe frykt for at vi skal få den type tilstander i nær framtid, men vi må jobbe veldig målrettet for å unngå at det skal bli en frykt for det, for faren er der.