Flyvertinne:

– Dette er noe av det farligste du kan gjøre om bord i et fly – og du har sannsynligvis gjort det

Ved avgang og landing er faren for turbulens høyere enn når flyet er i marsjhøyde. Her går et Norwegian-fly  inn for landing på Oslo Lufthavn.
Ved avgang og landing er faren for turbulens høyere enn når flyet er i marsjhøyde. Her går et Norwegian-fly  inn for landing på Oslo Lufthavn. Foto: NTB Scanpix
Sannsynligheten for å omkomme i en flystyrt er mikroskoptisk, men det er ett tips du bør følge for å redusere sannsynligheten ytterligere.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er ikke uvanlig å være mer redd for en flytur enn for å kjøre bil.

Vanlige grunner til flyskrekk er ubehag knyttet til å bli sperret inne og frykt for at flyet brått skal miste høyde og styrte.

Men frykten er irrasjonell.

Ifølge den internasjonale luftfartsorganisasjonen IATA ble det gjennomført 36,4 millioner flyvninger i 2015. Av disse var det fire dødsulykker. Totalt 136 mistet livet.

Til sammenligning døde rundt 1,3 millioner mennesker i trafikkulykker, ifølge organisasjonen ASIRT.

Her kan du lese mer om hvorfor det nesten er umulig å dø i en flyulykke.

Ett godt råd

Men selv om sannsynligheten for å dø i en flyulykke er mikroskopisk, er det langt mer vanlig å bli skadet om bord i flyet.

Det farligste du gjør om bord i et fly er å ta av deg sikkerhetsbeltet. Det skriver den amerikanske flyvertinnen Amanda Pelva i et innlegg i bransjebladet Flyertalk.

Årsaken er turbulens. Det er som regel helt uproblematisk for flykroppen, men for passasjerene om bord kan ristingen være farlig. Særlig hvis passasjerene, og andre gjenstander, ikke er spent fast på forsvarlig vis.

Med andre ord: Så lenge du sitter i setet, bruk belte.

Skrekkopplevelse

Så sent som i august i fjor fikk 146 passasjerer på vei til California en flytur de sent vil glemme. 24 personer ble sendt til sykehus etter kraftig turbulens.

Derek Lindahl er én av passasjerene som var om bord i flyet. Han forteller til CNN at kvinnen i setet foran steg over en halvmeter opp luften fordi hun ikke brukte setebelte.

– Jeg tok bokstavelig talt tak i henne i lufta og holdt henne fast til setet, sier han til tv-kanalen.

En annen passasjer beskriver det hele som en katastrofe.

– Folk fløy rundt. Det var som å være i en heis i 50. etasje som plutselig kommer ut av kontroll. Så treffer du bunnen, sier Rhonda Lynam til ABC News.

Reduserer risikoen

Pleva, som har skrevet innlegget i Flyertalk, problematiserer at det ikke finnes veldig presise statistikker som viser omfanget av turbulensrelaterte skader.

Bakgrunnen for hennes innlegg er en nylig utgitt rapport om nødlanding i Calgary i 2015. Her kom 22 passasjerer til skade som følge av to ting: Voldsom turbulens og at de ikke brukte belte.

– Du kan snakke med hvilken som helst flyvertinne, og hun vil kunne fortelle deg om personlige opplevelser der skader har oppstått som følge av turbulens, skriver Pleva.

– Av alle regler man skal følge om bord i et fly, er bruk av sikkerhetsbelte kanskje den viktigste. Mange er ikke klar over at dette reduserer risikoen for skader.

Lik TV 2 Nyhetene på Facebook