Høyretopp om MDG og SV: – Caffè latte-drikkende raddiser

GARDERMOEN (TV 2): Høyre-politikeren Trond Helleland kom med kraftsalve mot Senterpartiet, SV og Miljøpartiet De Grønne på Høyres landsmøte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Parlamentarisk leder Trond Helleland (H) sto søndag på talerstolen på Høyres landsmøte.

Helleland, som er gift med kulturminister Linda Hofstad Helleland, gikk hardt ut mot Senterpartiet og partileder Trygve Slagsvold Vedum.

– Der vi ser muligheter i norske distrikter, ser Vedum og Senterpartiet kun problemer, sa han.

– Trygve, du kan smile og le, men nå er det på tide at du åpner øynene, for utviklingen i distrikts-Norge er helt fantastisk, sa han.

– Caffè-latte-drikkende raddiser

Også Senterpartiet (SP) og Miljøpartiet De Grønne (MDG) fikk passet påskrevet av Helleland.

– Jeg vil sterkt advare mot å gi venstresida hånda på rattet i distriktspolitikken. Hva vil da skje med familieeide, norske bedrifter?

– De vil få nei når de ønsker å bygge ut veier i distriktene, fordi caffè latte-drikkende raddiser fra MDG og SV mener at de kan kjøre buss i stedet, sa han.

Helleland sa videre at en venstrepolitikk kun vil gi distriktene økte skatter og avgifter, og vanskeliggjøre situasjonen for norske familiebedrifter.

– Mener du at et regjeringsskifte vil være en reell trussel mot distrikts-Norge?

– Ja, det vil jeg absolutt si. Hvis du får et Storting der SV og MDG, kanskje til og med Rødt, er på vippen, så vet vi hva som skjer. Da blir det sentralisering i form av at vedtak som fattes lokalt blir overprøvd av miljømyndigheter, av fylkesmenn og av andre, sier han til TV 2 etter å ha stått på talerstolen.

Hansson: – Liker ikke caffè latte

Rasmus Hansson, talsperson for Miljøpartiet De Grønne, er lite fornøyd med Hellelands karakteristikker av partiet.

– Det er artig at sentraliseringens fremste pådriver, Høyre, prøver å bruke MDG som bevis på at de distriktsparti, sier han til TV 2.

MISFORNØYD: Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønn er lite fornøyd med karakteristikkene fra Høyre-toppen.
MISFORNØYD: Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønn er lite fornøyd med karakteristikkene fra Høyre-toppen. Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB

Hansson mener at partiet satser mye mer på kommunene enn hva Høyre gjør, blant annet gjennom satsing på kollektivtilbud og utslippsfri vei- og sjøtransport i hele landet.

– De Grønnes hovedprosjekt er å skape jobber og sørge for at folk kan leve bærekraftig der folk bor, sier han.

– Forøvrig liker jeg ikke caffè latte, men folk flest drikker vel det både i Alta og Haugesund og Hokksund også, ikke bare på Grunerløkka? sier han.

Ber Vedum åpne øynene

Helleland utdypet også kritikken av Senterpartiet og Slagsvold Vedum.

– Det er ingen tvil om at Senterpartiet er opptatt av distriktene, men jeg vil påpeke at mange av elementene de er opptatt av, er områder hvor regjeringen leverer veldig godt.

I TV 2s gallup denne uka gikk Senterpartiet for fjerde måned på rad frem. På målingen fikk de en oppslutning på 11,1 prosent, den høyeste oppslutningen partiet har hatt siden 1997.

Fremgangen til partiet kan oppfattes som et distriktsoppgjør mot regjeringen, men Helleland hevder hardnakket at Høyres distriktspolitikk er bedre enn Senterpartiets.

– At Senterpartiet nå får en økt oppslutning, kanskje litt i frykt for reformer som er gjennomført, er ikke overraskende. Men vi har en viktig oppgave i Høyre med å synliggjøre at det vi har gjennomført, betyr positiv utvikling for distrikts-Norge, sier han.