Finn Hågen Krogh trener i Holmenkollen fredag morgen.
Finn Hågen Krogh trener i Holmenkollen fredag morgen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.

Stafetthelten etter femmilsvrakingen i VM: – Det var tøft å sitte og se på - spesielt når vi ikke tok medaljen

Finn Hågen Krogh (25) ble vraket til femmila i Lahti-VM av legen. – Finn kunne nok sikkert vært med og kjempet om det aller gjeveste, mener lagkamerat Petter Northug jr.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ankermannen fra stafetten i VM fikk det tøft på dagens femmil i Holmenkollen.

Mannen som holdt unna for en Ustjugov i sitt livsform og sikret stafettgullet for Norge, kom i mål nesten ti minutter bak Martin Johnsrud Sundby under lørdagens renn.

– I dag var det både for varmt og for langt. Det ble gått for hardt for meg. Det var mange negative faktorer idag, sier Finn Hågen Krogh til TV 2.

26-åringen har vært hjemme i Alta og ladet batteriene etter VM-suksessen.

– Jeg har ikke gjort mye. Man sitter i sofaen og slapper av. Det er en litt mental utladning å komme hjem fra et VM. Det er litt typisk for meg at jeg slipper meg litt ned når det røyner på, sier Krogh.

Altaværingen ble vraket til femmila i Lahti-VM kort tid før konkurransen. Inn kom Sjur Røthe i stedet.

– Kunne du gått femmila i VM?

– Sånn som det kjentes ut i dag, så tror jeg ikke det. Men det hadde ikke vært det samme som i dag, sier Krogh.

– Hvordan ble avgjørelsen tatt?

– Det var vel legen som mente at det kanskje ikke var så lurt. Han mente jeg kunne bli syk av å gå, men kanskje jeg skulle stilt enda tøffere krav, forteller Krogh.

– Var du enig i avgjørelsen?

– Nei.

– Hvor irriterende har det vært for deg i ettertid, når man ser hvordan løpet utviklet seg?

– Jeg tror løpet hadde passet meg bra. Men det blir jo bare spekulasjoner om jeg kunne vært med inn der eller ikke. Det har skjedd, og det er ikke vits å dvele for mye ved det.

Kanadiske Alex Harvey sikret seieren på femmila etter å ha spurtslått motstanderne. Trolig kunne Norge hatt bruk for stafettheltens avslutningsegenskaper.

– Det var tøft å sitte og se på. Spesielt når vi ikke klarte å ta medaljen, innrømmer Krogh.

– Den spurten hadde du tatt lett?

– Ja, jeg slo jo Harvey i spurten tidligere, så kanskje kunne jeg gjort det igjen.

Lørdagens verdenscup i Kollen ble ikke slik VM-helten hadde sett for seg etter rolige dager i Alta. Han endte på en skuffende 34. plass.

Også Petter Northug, med sin 30. plass, fikk det for tøft. Skistjernen mener lagkameraten er så rutinert at han burde fått tatt avgjørelsen i VM selv.

– Finn kunne nok sikkert vært med og kjempet om det aller gjeveste. Når man ser løpet i ettertid, tror jeg nok det ikke var like lett for ham å være på sidelinja, sier Northug til TV 2.

– Hvor vanskelig er det lytte til legen - kontra seg selv - i en slik situasjon?

– Det er jo VM som teller. Hvis man føler seg frisk, og blir syk etterpå, så gjør jo det ingenting. Så lenge man lykkes i VM. Hadde Finn tatt det gullet på femmila, kunne han ligget på senga i tre måneder etterpå, kjenner jeg han rett, forteller Northug.