Johnsrud Sundby til topps på femmila i Kollen: – Det eneste jeg drømte om var at det skulle bli brutalt

Martin Johnsrud Sundby fikk revansj for femmila i Lahti-VM. Iivo Niskanen klarte ikke å henge med nordmannen da det hele skulle avgjøres.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble en duell mellom den nybakte verdensmesteren fra Lahti-VM Iivo Niskanen (25) og Martin Johnsrud Sundby (31) i lørdagens verdenscuprenn i Holmenkollen.

De to gikk sammen i kilometer etter kilometer med heiende nordmenn i hopetall langs løypen.

Like før slutt satte Sundby inn støtet. Finnen klarte ikke å følge nordmannen, som til slutt kunne juble for sin andre strake seier på femmila i Holmenkollen.

Vurderer å droppe resten av v-cupen
Sundby sikret også verdenscupen sammenlagt etter dagens renn.

32-åringen forteller til TV 2 at han ikke har bestemt seg for om han reiser til Canada 17. mars der verdenscupen avsluttes.

– Jeg tror jeg har litt mer igjen i batteriet, men har ikke helt bestemt meg for om jeg setter meg på flyet. Eller om jeg kjører bilen til Rena på fredag for å matche meg mot de beste langløperne i Birken på lørdag. Den avgjørelsen er ikke tatt ennå, men det trigger meg litt å prøve å matche meg mot de gutta der også, sier Sundby.

– For du har fått bank der også?

– Ja, jeg har det. Jeg har et forsmedelig nederlag der som jeg selvsagt har lyst å revansjere. Selv om det ikke er bare-bare. De gutta der har bare blitt råere og råere med det de driver med. Jeg har ikke trent så mye på det, men har lyst å prøve meg. Jeg må se hvordan jeg legger opp neste uke, sier dagens femmilsvinner.

– Vanvittig kjør
Det var en stolt mann som møtte pressen etter seieren på hjemmebane.

– Jeg elsker denne arenaen. Det er stort for meg å vinne her. Det var en brutal femmil. Det ble som jeg sa i går: Det eneste jeg drømte om var at det skulle bli brutalt - og jaggu ble det det, sier Sundby.

– Det ble en voksen duell. Du dro mye, og så prøvde han seg på slutten - men du hadde planen klar?

– Man må finne noen planer underveis. Jeg går med han som er verdensmester i stilarten. Med den farten han satte på på andrerunden... Skal han holde dette i fire runder til så kan jeg bare ta av meg startnummeret med en gang, stoppe på Frognerseteren og ta meg en dram, tenkte jeg. Det var helt vanvittig. Men han ble nok litt sliten. Da han ikke byttet ski, så tenkte jeg det var ganske optimalt. Vi fikk muligheten til å stikke, sier Sundby.

– Jeg hørte med han etter tre runder om han hadde tenkt å bytte ski. Det hadde han egentlig tenkt. Jeg synes det var en dårlig taktisk vurdering. Jeg sa jeg kunne legge meg i front en runde, så kunne vi bytte etter fire runder. Han syntes nok det var en god idé han også, forklarer Sundby.

De to konkurrentene skjønte til slutt at det kom til å bli en av dem.

– Vi fikk et solid forsprang etterhvert, så det måtte jo bli en av oss. Han var ikke sugen på å dra på fjerde- og femterunden der. Jeg prøvde å lure ham fram flere ganger, men tenkte jeg hadde god fart, og at han kom til å bli utslitt. Slik at det var mulig å ta han på slutten, forteller en smilende Sundby.

Tok opp kampen
Mens feltet valgte å bytte ski etter 16,6 kilometer, gikk verdensmesteren fra 15-kilometeren i Lahti bare videre.

Det ga finske Niskanen en luke ned til konkurrentene.

– Er det en som har mulighet til å gå alene foran der, så er det Niskanen. Han elsker å gå alene, sa NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

Martin Johnsrud Sundby tok opp kampen, og kom seg alene opp til Niskanen.

Halvveis på femmila i Holmenkollen lå de to sammen, cirka 15 sekunder foran en gruppe med Sjur Røthe, Hans Christer Holund og Niklas Dyrhaug i.

Duoen økte og økte ledelsen. Med åtte kilometer igjen var de minuttet foran den jagende gruppen.

Dermed ble det en ren norsk-finsk duell. Etter over to timer på ski, og med under tre kilometer igjen, prøvde Martin Johnsrud Sundby å stikke fra konkurrenten.

Nordmannen lyktes. Han gikk alene over målstreken ti sekunder foran Niskanen.

Sjur Røthe gikk inn til tredjeplassen. Niklas Dyrhaug og russiske Alexander Bessmertnykh havnet på de neste plassene.

Resultatlistene finner man her.