Trumps ukentlige luksusturer kan koste Rodney (45) jobben

Den amerikanske presidenten har vært på feriestedet i Florida fire ganger siden han ble president. Det koster tre millioner dollar hver gang.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Donald Trump har vært president i USA i over femti dager, og ligger an til å bruke like mye i reiseutgifter på en måned, som Obama gjorde på ett år, skriver Forbes.

Enorme sikkerhetskostnader

Familiens spesielle reisevaner og hyppige turer til feriestedet i Florida, som ligger åpent og tilgjengelig til, skaper utfordringer for de som skal sørge for sikkerheten til presidentfamilien.

Et estimat er at hvert besøk koster amerikanske skattebetaler tre millioner dollar, eller vel 25 millioner norske kroner.

– Det er et logistisk mareritt som kan koste amerikanske skattebetalere hundrevis av millioner i løpet av presidentperioden, sier Tom Fitton i Juridical Watch til Washington Post.

En Secret Service-agent står vakt mens Trump forlater golfbanen ved Mar-a-Lago Club i Palm Beach 5. mars, 2017. REUTERS/Jonathan Ernst
En Secret Service-agent står vakt mens Trump forlater golfbanen ved Mar-a-Lago Club i Palm Beach 5. mars, 2017. REUTERS/Jonathan Ernst Foto: Jonathan Ernst

I New York betaler byen en halv million dollar hver dag for å sikre Trump Tower.

Det er den konservative gruppen Judicial Watch som har laget regnestykket. Til sammenligning brukte Obama 12 millioner dollar i løpet av et år

Mister fly-jobber

Sikkerhetstiltakene rundt familien og eiendommene er enorme, og lokale er delt i synet på om det er positivt eller negativt å ha presidentfamilien så tett på. Noen liker oppmerksomheten og glamouren, men sikkerhetsopplegget det rammer også folk og næringsliv.

En av de som rammes er Rodney Wilson. Han jobber som flyinstruktør i Palm Springs, men må holde flyet på bakken hver gang presidentfamilien er på besøk.

Rodney Wilson har ikke kunnet drive flyundervisning de siste tre helgene fordi Trump har vært i ferieboligen i Palm Springs. FOTO: SKY NEWS
Rodney Wilson har ikke kunnet drive flyundervisning de siste tre helgene fordi Trump har vært i ferieboligen i Palm Springs. FOTO: SKY NEWS

Det er nemlig flyforbud over Det såkalte «Vinter hvite hus».

– Det hadde ikke gjort noe hvis det bare var av og til. En gang annen hver måned, eller noe slikt, men når det er tre uker på rad, blir det vanskelig for meg, sier Wilson, som taper masse penger og i verste fall kan miste jobben.

Hetset Obama for dyre reiser

De som forsvarer presidenten sier at alle presidenter og presidentfamilier har reist på kostbare turer og ferieopphold, men at det er først nå det blir oppmerksomhet rundt det.

Den samme gruppen, Judical Watch, ba også om gransking av Barack Obamas reiseutgifter i hans presidentperiode.

De offentliggjorde flere dokument om Obamas og Obama-administrasjonens reiseutgifter. Ett dokument viser at Obamas reisekostnader beløpte seg til totalt 96 millioner dollar de åtte årene han var president. (825 millioner norske kroner).

Donald Trump var flere ganger ute og kritiserte Obamas reiser på Twitter.

Han uttalte i et intervju med 60 minutes like etter innsettelsen at han neppe kom til å reise særlig mye, men etter fem uker i presidentstolen ser det ut som han overgår andre presidenter til overmål.

VINTERLUKSUSBOLIG:Her er president Donald Trumps Mar-a-Lago-palass i Palm Beach, Florida. Han var der i en uke i begynnelsen av mars.  REUTERS/Joe Skipper
VINTERLUKSUSBOLIG:Her er president Donald Trumps Mar-a-Lago-palass i Palm Beach, Florida. Han var der i en uke i begynnelsen av mars.  REUTERS/Joe Skipper Foto: Joe Skipper

Enormt press på Secret service

Byrden er akutt for Secret Service som har ansvar for sikkerheten til presidenten og presidentfamilien. Trumps barn driver forretninger og reiser mye og dyrt. Husene deres skal voktes, og agenter må følge dem på reiser over hele verden.

– Vi hadde en forventning om presset som ville komme på byrået, men virkeligheten er knallhard. Stresset er virkelig overveldende, sier Jonathan Wackrow som har arbeidet i Secret Service i 14 år til Washington Post.