REYKJAVIK: Island er et populært turistmål for mange på grunn av sine naturopplevelser. Her på Blue Lagoon rett utenfor hovedstaden. Men landet utmerker seg også for sitt arbeid innen likestilling.. AFP PHOTO OLIVIER MORIN.
REYKJAVIK: Island er et populært turistmål for mange på grunn av sine naturopplevelser. Her på Blue Lagoon rett utenfor hovedstaden. Men landet utmerker seg også for sitt arbeid innen likestilling.. AFP PHOTO OLIVIER MORIN. Foto: Olivier Morin

Island hylles – vil tvinge bedrifter til å bevise at de gir lik lønn til kvinner og menn

Den islandske regjeringen vil denne måneden legge frem lovforslaget om likelønn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I anledning kvinnedagen opplyste regjeringen på Island denne uken om et revolusjonerende lovforslag.

Som første land i verden vil regjeringen innføre en lov som krever at bedrifter med over 25 ansatte må bevise at de gir lik lønn til kvinner og menn, melder AP.

– Like rettigheter er menneskerettigheter, Det er på tide å gjøre noe radikalt med dette problemet, sier sosial- og arbeidsminister Thorsteinn Viglundsson.

Lovforslaget vil legges fram for Alltinget senere denne måneden, og er ventet å få flertall.

Først i verden

Loven skal sørge for lik lønn for likt arbeid, uavhengig av kjønn, legning, etnisitet eller nasjonalitet. Den skal gjelde for både offentlige og private bedrifter, som vil bli pålagt å skaffe en attest som beviser at de betaler lik lønn.

Målet er at lønnsforskjellene mellom kvinner og menn skal være utryddet innen 2022.

Også i Norge har man et lovfestet prinsipp om at kvinner og menn skal få lik lønn for likt arbeid, men arbeidsgiver har ikke på samme måte opplysningsplikt til myndighetene.

Mer likestilt enn Norge

Island har også tidligere markert seg som et foregangsland innen likestilling. I 2016 ble de kåret til det mest likestilte landet i verden av World Economic Forum. Norge kom på tredje plass, også slått av Finland.

Likevel tjener islandske kvinner i gjennomsnitt 14 til 18 prosent mindre enn menn.

Også i Norge tjener menn tjener i snitt mer enn kvinner. I 2016 var heltidsansatte kvinners gjennomsnittlige månedslønn 87,5 prosent av menns gjennomsnittlige månedslønn, ifølge tall fra SSB.