SEIERSGLIS: Daniel André Tande, her fra et renn tidligere denne sesongen.
SEIERSGLIS: Daniel André Tande, her fra et renn tidligere denne sesongen. Foto: Bendiksby, Terje/Scanpix

– Det blir ti beinharde dager

Fredag kveld starter Raw Air. Den første hoppuken på norsk jord byr på ti renn på ti dager.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag kveld starter Raw Air som blir tidenes første norske hoppuke. Kvalifiseringen i Holmenkollen er først ut, og for første gang vil også disse hoppene telle med i sammendraget.

– Det er det som gjør det ekstra spennende. Før kunne man ta kvalifiseringshoppene som en form for trening. Nå blir det helt annerledes. Det blir ti beinharde dager. Jeg gleder meg, sier Daniel-André Tande til TV 2.

Det skal hoppes hele 16 hopp før vinneren kåres. Det blir ti dager på rad med hopprenn. Først Holmenkollen, før turen går videre til Trondheim og Lillehammer. Neste helg avsluttes det hele på spektakulært vis med skiflyvning i Vikersund. I tillegg til de individuelle rennene vil det også bli to lagkonkurranser.

– Det blir ekstremt vanskelig å holde nivået oppe over så lang tid. Man må være flink til å slappe av mellom slagene og bruke energien fornuftig, sier hopperen.

Kongsberg-gutten forteller at det vil bli en ny opplevelse med så mange renn på så kort tid.

– Det er en mental belastning også. Man blir sliten både fysisk og psykisk. Siste dag i Vikersund kan bli krevende, sier 23-åringen.

Én million til vinneren
Det er også store pengesummer på spill i Raw Air. Sammenlagtvinneren får en premiesum på 60.000 euro, som er omtrent 550.000 norske kroner. I tillegg vil det utbetales bonuser underveis. Vinneren vil kunne sikre seg en sammenlagt sum på omtrent én million kroner.

– Det hadde hjulpet på, det. Vi får se hvor mye jeg står med når turneringen er over. Pengesummene viser at det er stor interesse rundt denne konkurransen.

Tande fikk det ikke til å klaffe i de individuelle konkurransene i VM, men fikk en solid opptur i lagkonkurransen, der Norge tok sølv. Nå føler han formkurven peker rett vei.

– Jeg føler formen er stigende. Det begynner å nærme seg, sier nordmannen, som fortsatt er nummer tre i verdenscupen sammenlagt.