Det kan fortsatt bli kaldt. Pass på å få spylevæske som tåler kulde. 
Det kan fortsatt bli kaldt. Pass på å få spylevæske som tåler kulde. 

Å fylle feil kan fort bli dyrt

Her gjelder det å sjekke kanna.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

April er en lunefull måned. Det kan være sol og påskestemning èn dag, for å så sette inn med kulde dagen etter.

Det er også tiden da mange stikker til fjells på hyttetur og for å gå på ski. Og på fjellet kan det fort bli kaldt. Veldig kaldt til og med.

Så selv om veiene tidvis kan være sølete i lavlandet og man bruker rikelig med spylevæske for å ha god sikt så kan det være smart på være OBS når man etterfyller.


Sjekk temperaturen

– Ja absolutt, her finnes det en rekke forskjellige produkter på markedet, og de har ikke like egenskaper. Det viktigste er å sjekke hva slags temperaturer spylevæsken er ment å skulle tåle. "Frostfri ned til 15 minus" betyr at den skal tåle minst 15 minus før den begynner å fryse. Det bør holde såpass sent på vinteren, sier Brooms bilekspert Benny Christensen som blant annet har mange år som bilmekaniker bak seg.

Dermed har han også førstehånds kjennskap til hva som kan skje hvis spylevæsken fryser:

– Hjelp, spylevæsken havnet i feil beholder ...

Mange tusenlapper

– Ja, det er slett ikke morsomt. Det som skjer når det blir kaldt nok, er at spylevæsken blir som en slush-lignende masse. Så fryser den. Etter en tid kan beholderen være som en hard isklump. Jeg har vært borti tilfeller der tanken har sprukket, og også vindusspylemotoren har gått fløyten.

Dette skyldes at man har brukt spylevæske med for lavt frysepunkt, eller til og med hatt vann, på tanken, sier Benny.

– Det kan fort koste deg mange tusenlapper! Bare å skifte tanken kan være en forholdsvis stor jobb. Den sitter ofte kronglete til, bak innerskjermene, noe som medfører mye demontering og så montering, da går timene fort. Selve tanken er også i mange tilfeller kostbar da dette er "skreddersøm" til hver enkelt bilmodell.

Rune hørte et smell – trodde han ble skutt på

Konsentrert væske

Benny understreker at problemet særlig kan oppstå hvis man for eksempel reiser til fjells i sterk kulde, og lar bilen stå i flere dager. Da mister bilen all varme og kuldegradene kan virkelig feste jerngrepet.

– Jeg anbefaler derfor at man har et bevisst forhold til dette i perioder med potensiell fare for streng kulde.

Sjekk hvilken spylevæske du kjøper, og pass på at den tåler et visst antall kuldegrader.Vi snakker tross alt om småpenger her og en veldig billig forsikring mot det som kan bli både dyrt og kjedelig, avslutter Benny.

Slik kan du spare mye på spylevæsken

Avslørt: En av de mest spesielle testbilene vi har sett i Norge