Lahti, Finland 20170305.
Ski-VM 2017 Lahti.  50 km fri teknikk menn.  Martin Johnsrud Sundby etter 50 km fri teknikk menn i ski-VM 2017 i Lahti, Finland, søndag.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Lahti, Finland 20170305. Ski-VM 2017 Lahti. 50 km fri teknikk menn. Martin Johnsrud Sundby etter 50 km fri teknikk menn i ski-VM 2017 i Lahti, Finland, søndag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Pedersen, Terje

– Du sitter der og føler du har begått et drap

Martin Johnsrud Sundby forteller om hva Therese Johaug kan vente seg i CAS.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Martin Johnsrud Sundby møtte pressen i forkant av lørdagens femmil i Kollen. Langrennsløperen har tidligere uttalt seg til TV 2 om sitt CAS-mareritt. Nå forteller han hva Therese Johaug kan vente seg i Sveits.

– Det er et lite vennlig klima i Lausanne. Jeg unner ikke Therese denne opplevelsen. Det er trist for alle at saken ikke er ferdig. Dette skal jo være en uavhengig arena der hun får opp saken på nytt. Hvis rettferdigheten noen gang kan seire, så er det jo lov å håpe at det går i Thereses favør, sier Sundby.

Tidligere denne uken ble det kjent at FIS' anker Johaug-dommen til Idrettens voldgiftsrett (CAS). Dermed må Johaug belage seg på enda mer venting og usikkerhet. Etter hvert må hun også forklare seg i sveitsiske Lausanne når Idrettens voldgiftsrett (CAS) skal behandle saken. Det er et sted Sundby har svært vonde minner fra.

– Du sitter der og føler du har begått et drap. Det er det som er følelsen i det rommet. Det er litt av det som møter Therese nå, sier Johnsrud Sundby.

– Therese er den tøffeste jenten jeg kjenner
Røa-løperen er en god venn av Johaug. Han bidrar gjerne om hun vil høste av hans erfaringer.

– Jeg snakker jevnlig med Therese uavhengig av saken. Vi er gode venner og har en god relasjon. Nå har vi også muligheten til å dele en del erfaringer som er nyttig for henne. Jeg stiller selvsagt opp.

– Hva slags råd vil du gi Johaug nå?

– Hun har én mulighet igjen. Hun bør få prøvd saken sin på en ordentlig måte nå, og hun bør ha de aller dyktigste folkene i ryggen, sier Sundby til TV 2.

– Frykter du at hun får lengre straff?

– Jeg kan ikke se for meg det, men man vet aldri, sier langrennsløperen.

Da Sundbys sak var i CAS, var det nesten ingen som visste det. For Johaug blir det helt annerledes.

– Jeg er glad jeg gjorde det slik jeg gjorde. Therese er den tøffeste jenten jeg kjenner. Jeg håper det går bra. Medietrykket er umenneskelig. Det er vanskelig for Therese. Hun trenger gode støttespillere og fryktelig gode folk ved siden av seg, sier Sundby.

Skiforbundet tar regningen
Sundby vil ikke si så mye om kritikken Norges Skiforbund har fått for å ta regningen i Johaug-saken.

– Jeg er ikke rett mann til å svare på det. Det er noe Erik Røste (skipresident) og Vidar Løfshus (langrennssjef) må ta stilling til. For meg som utøver i den situasjonen jeg sto i, betydde det alt å ha forbundet sitt i ryggen.

TV 2s ekspert uttalte følgende torsdag:

– Jeg mente det var betenkelig at de betalte Martin Johnsrud Sundby tilbake premiepengene hans, jeg står for det samme nå. Det eneste formildende er at Skiforbundet vel mener de har skylden for at dette skjedde. Rutinene deres var ikke gode nok og da skjedde dette, men Johaug har jo et selvstendig ansvar, sier Kaggestad.

(©NTB/ TV 2)