Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I september ble venninnen til Marthe Liseth Leganger og Synnøve Alise Furnes, dopet ned på voldtektsdopet GHB på en hjemmefest.

Det var NRK som først omtalte saken.

De var usikre på om det var alkohol eller noe annet som var skylden for at venninnen deres ble veldig sløv og kvalm, men fikk henne hjem.

Neste dag reiste de på legevakten der de gjennom en blodprøve fikk påvist at hun hadde fått i seg GHB.

– Jeg trodde ikke at noe slikt ville skje her i Bergen, og i alle fall ikke på en hjemmefest, forteller Furnes.

Selges til russen

Denne hendelsen fikk Marthe og Synnøve inn på tanken om å lage et middel som kan avsløre om det er puttet GHB eller GLB i en drink.

Elevbedriften Be Safe UB ble opprettet, og prosjektet var i gang.

– Vi stod fast i mange måneder før vi kom i kontakt med Jarle Disen, som er forsker ved Høyskolen på Vestlandet. Han har brent for dette prosjektet, og hjulpet oss utrolig masse, forklarer Furnes.

Prototypen er klar, og de endelige produktet skal bli så lite at en kan ha det i lommen.

Man tar en liten del av drinken og legger den i en annen beholder. Så tar man testmiddelet oppi beholderen. Er det GHB i drinken, vil den skifte farge.

De seks ungdommene i elevbedriften har hatt kontakt med Russeservice som er interessert i å ta inn produktet deres og selge det til neste års russekull.

Fin oppfinnelse

Generalsekretæren i Norsk Narkotikapolitiforening, Lars Holmen roser ungdommene for oppfinnelsen, men presiserer at det aller vanligste problemet er at en drikker for mye alkohol, for da er det lett å for å havne i uheldige situasjoner.

I tillegg tester dette produktet bare to av flere såkalte «voldektsdop».

– Men jeg må bare si at dersom denne oppfinnelsen bidrar til at bare en person ikke blir utsatt for å bli dopet ned, så har de gjort en fantastisk god jobb, sier Holmen.