– Har blitt kult å være en «jævla homo»

NRK-journalist Gisle Gjevestad Agledahl har startet en ny dokumentarserie om å være skeiv og ung i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Journalist i NRK, Gisle Gjevestad Agledahl, annonserte denne uken sin nye dokumentarserie om hvordan det er å være ung og homofil i Norge.

Mest brukte skjellsordet

Dette har skapt storm i sosiale medier, og norske kjendiser har deltatt med å ha på seg en grå genser med teksten: Jævla homo.

Agledahl er først og fremst opptatt av at folk må justere holdningene sine.

– Det hele tok utgangspunktet i at jeg synes det er vanskelig at kjæresten min er en gutt. Siden «jævla homo» fortsatt er et av de mest brukte skjellsordene i skolegården, så tenkte vi at vi vil prøve å ødelegge dette som et skjellsord. Og nå som «jævla homo»-genserne har blitt vårens mest ettertraktede plagg – det har på en måte blitt kult å være en «jævla homo» – så tror jeg at det skjellsordet ikke smeller så hardt når man får det slengt etter seg i skolegården, sier Agledahl til TV 2.

Ønsker endringer
Kjendis-Norge kaster seg nå på bølgen for å fokusere på at det ikke er greit å bruke uttrykket «jævla homo».

– Nye undersøkelser viser at selv om nordmenn overordnet har positive holdninger til skeive, så skal man ikke langt under overflaten før ting ser litt annerledes ut.

– Blant annet synes 24 prosent av alle menn i en undersøkelse at homofile menn er frastøtende, og litt over 40 prosent synes ikke noe om at to menn går sammen på gata, sier Agledahl.

👩‍❤️‍👩👭👬👉👌👍->@firgisle🙌

Et innlegg delt av Else Kåss Furuseth (@kaassolini)

Han synes det er tøft å vite at nesten halvparten av alle menn kjenner det skurrer inni seg når de ser to menn leie hverandre.

– Det gjør jo at man ikke føler seg bra.

Agledahl er også lei av å bli satt i bås.

– Jeg synes det er veldig vanskelig. Med en gang kjæresten min er gutt, tror jeg at jeg bare blir en homo i stedet for å være Gisle - som jeg ønsker å være. Man blir strippet for egenskaper og alt av verdier som er viktig for en - så blir man først og fremst homo, sier han.

Massiv støtte

TV 2s Finn Schjøll mener mange av holdningene er historisk forankret.

– Det henger igjen, og det er jo med man må gjøre noe med. Skjellsordet jævla homo må man legge dødt, sier Schjøll.

TV-profil Else Kåss Furuseth viste sin støtte på instagram ved å ha på seg genseren.

Det samme gjorde Skam-skuespiller Ulrikke Falch, TV 2s Finn Schjøll og blogger Sophie Elise skriver at hun selv synes det er «kult å være en «jævla homo» hver dag, fordi kjærlighet er fantastisk».

– Jeg synes det er kjempebra at man setter fokus på skjellsord som kanskje ikke så mange tenker over, men som er veldig mye brukt i den norske skolen. Jeg tror mange ikke tenker over effekten det gir å bruke dem, sier leder i FRI, Ingvild Endestad, til TV 2.