Marca-journalist: – Øvrebø er ingenting sammenlignet med Aytekins veldedighetsaksjon

Sammenlignes med Tom Henning Øvrebøs skjebnesvangre tabbekamp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tyske dommeren Deniz Aytekin hadde ikke sin beste kveld på jobben da Barcelona gjennomførte sitt mirakuløse comeback mot PSG.

Den spanske Marca-journalisten Juanma Rodríguez drar paralleller til den høydramatiske Mesterliga-kampen mellom Chelsea og Barcelona på Stamford Bridge i 2009, der den norske dommeren Tom Henning Øvrebø ignorerte Chelseas utallige rop om straffer, i det som etter hvert utviklet seg til å bli en skandalekamp.

Likevel mener den spanske journalisten at Aytekins prestasjoner var av et helt annet kaliber enn Øvrebøs.

– Øvrebø er ingenting sammenlignet med Aytekins veldedighetsaksjon, skriver den svært Barcelona-kritiske Marca-skribenten.

Øvrebø med selvironi
Den norske dommeren er i det humoristiske hjørnet når TV 2 forteller om sammenligningen.

– He he, da er jeg ikke dårligst lenger. Nå er jeg vel heller nest dårligst. Det er nesten bedre å være den dårligste, sier Tom Henning Øvrebø spøkefullt til TV 2 Sporten om den spanske journalistens sammenligning.

– Hvordan er det stadig å bli påminnet det som skjedde for nesten åtte år siden?

– Det er helt ukomplisert. Det er den kampen folk husker meg for. Sånn er det bare. Jeg har ikke noe traumer. Jeg kan fortsatt snakke om kampen, og den dukker jo stadig opp i flere sammenhenger. Det må jeg bare tåle. Jeg har selvironi på det, så det gjør ingenting at det holdes litt varmt, sier eks-dommeren.

– Hvordan vil du beskrive det presset dommeren er under i slike store kamper?

– Det er klart det er et stort press. Rammen rundt er så stor og det er enorme pengesummer på spill. Men presset er ikke bare på dommeren. Det er på hele dommerteamet, trenere og spillere også. Presset er stort, men det er en del av fascinasjonen med det også. Man får et voldsomt kick når man dømmer bra, og det er mye av grunnen til at man holder på.

– Det er nådeløst
Den italienske dommerlegenden Pierluigi Collina er UEFAs dommersjef, og dermed er det han som leder arbeidet med å sette opp dommere til Mesterliga-kamper. Nå skriver Marca at Aytekin trolig har dømt sin siste Mesterliga-kamp denne sesongen. Det er standard prosedyre, forteller Øvrebø.

Se høydepunktene fra Barcelona - PSG i videovinduet øverst

– Man får ikke mange sjanser på det nivået. Jeg fikk dømme Mesterliga-kamper igjen, men ikke noen av storkampene. Vi dømte en åttedelsfinale mellom Bayern München og Fiorentina, men vi bommet på en offsideavgjørelse. Det ble kroken på døren. Det er nådeløst. Spillere kan ha mange dårlige kamper, men som dommer har man maks to-tre sjanser i slike kamper, sier Øvrebø.

Den tyske dommeren gjorde en rekke kontroversielle avgjørelser i den vanvittige kampen på Camp Nou, blant annet da han valgte å gi straffe til Luis Suárez i sluttminuttene.

– Veien er utrolig kort mellom himmel og helvete. I det ene øyeblikket er man en anerkjent fotballdommer, det neste er man en stor klovn, sier Øvrebø.

Øvrebø sier også at han har forståelse for UEFAs strenge dommerregime.

– Det er en "bruk-og-kast-mentalitet". Det er sånn det blir når man kommer på det nivået. Det er så mange andre dommere som banker på døren, så da blir det fort slik, sier østlendingen.