PÅ KRIMFESTIVAL: Eirik Jensen oppsummerte torsdag kveld sine inntrykk fra rettssaken så langt
PÅ KRIMFESTIVAL: Eirik Jensen oppsummerte torsdag kveld sine inntrykk fra rettssaken så langt Foto: Berit Roald / NTB Scanpix

Eirik Jensen tror han vet hvorfor ikke flere politifolk støtter ham

Den tiltalte eks-polititoppen tror mange er redde for å vise at de støtter ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Eirik Jensen var torsdag kveld gjest på Krimfestivalen i Oslo. Der ble han intervjuet av Anne Grosvold på scenen.

– Jeg har flere kolleger, men mange av dem befinner seg i skyggen, sa Jensen.

– Hva mener du med skyggen?

– Det er ikke mange politifolk som er fremme i lyset og støtter meg. Det er en spesiell kultur i politiet.

– Er de redde, ville Grosvold vite.

– De er redde, bekreftet Jensen.

En fryktkultur i politiet

Han mener det er en fryktkultur i politiet som gjør at mange av de som støtter ham ikke tør å si det offentlig.

– Noen velger å stå frem og være støttende, men veldig mange tidligere kolleger har jeg verken sett eller hørt noe fra. Det er noe i politiet, som jeg tidligere har kalt for fryktbasert, og det har ikke blitt noe bedre.

– Kan det hende at du har venner i politiet som mener du ikke har gjort en god jobb?

– Selvfølgelig kan det være sånn, sier Jensen, som opplever norsk politi som splittet i spørsmålet om hvorvidt han er skyldig eller ei.

– Det er ikke smart å ha veldig tydelige standpunkter internt i politiet.

Leser støttekommentarer

Under intervjuet ble Eirik Jensens støttegruppe på Facebook et tema. Den teller i skrivende stund drøyt 12.000 medlemmer.

– Jeg må stadig vekk gå inn og lese kommentarene som skrives der.

– Det må riktignok sies at mange er skuffet over mine datakunnskaper. Jeg har alliert meg med en som har tilgang til Facebook og som kan holde meg oppdatert. Jeg er ikke på Facebook, og jeg er heller ikke et datageni, sier Jensen.

Den tidligere polititoppen understreket flere ganger i intervjuet at han fortsatt har stor tillit til rettsvesenet, men at de tre årene siden han ble pågrepet har vært beintøffe. Jensen beskriver at hver dag i retten er «en kamp».

Han spør seg ofte om han kunne ha gjort noe annerledes.

– Man skal ha en sterk rygg for å bære presset, sier han.

Forstår at det ble rettssak

Jensen sier at han har forståelse for at tiltalen mot ham endte i retten.

– Jeg forstår at den beslutningen ble tatt, og jeg har forholdt meg til det. Retten er den beste arenaen for å få en skikkelig gjennomgang av alle sakens fakta.

– Det ville vært verre om saken ble henlagt på et tidlig tidspunkt, for da ville alt blitt hengende. Det hadde ikke vært bekvemt for noen av partene, sier Jensen.

På scenen ble Jensen spurt om han forstår at vanlige folk stusser over de mye omtalte SMSene som er utvekslet mellom han og Gjermund Cappelen.

– Ja, jeg skjønner at folk oppfatter det som rart. Men jeg har levd med denne typen kommunikasjon i så mange år, sier han.

Konfrontert med SMSene

Jensen forteller at det er utfordrende når han blir konfrontert med meldingene – særlig fordi mange av dem er flere år gamle.

– Det er en utfordring å huske bakgrunnen for hver eneste melding. Når de tas ut av sin kontekst, kan de bety hva som helst. Men jeg tror at de fleste sliter med å huske konkrete ting som skjedde flere år tilbake i tid, sier Jensen.

Forfatter Torgrim Eggen følger rettssaken mot Eirik Jensen tett. Han føler seg trygg på at Eirik Jensen vil anke dersom han blir dømt. Han er mer usikker på hva Spesialenheten vil gjøre dersom Jensen blir frikjent.

Saken varer frem til sommeren.

Må tåle kritikk

At Eirik Jensen stiller opp på Krimfestivalen har ikke gått upåaktet hen. Gjermund Cappelens forsvarer, Benedict de Vibe, er kritisk til eks-polititoppens deltakelse.

– Prinsipielt er det uheldig at han prosederer sin egen sak midtveis i en løpende rettssak i Oslo tingrett. Det blir feil, og det tror jeg at flere enn jeg mener, sier Vibe til TV 2.

Festivalsjef Knut Gørvell mener at Jensens deltakelse er uproblematisk. Han understreker til TV 2 Eirik Jensen er uskyldig til det motsatte er bevist.