Killi vant sitt første X Games-gull

– Det er sykt stort, sier gullvinner Johanne Killi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se slopestyle-finalen på ski for menn på TV 2 Sumo fra kl. 19.

Frikjører Johanne Killi hadde sikret seg sølv allerede før andre og siste løp under slopestyle-finalen i X Games i Hafjell. Med 90 poeng gikk hun forbi franske Tess Ledeux og tok sitt første gull.

– Det er ubeskrivelig. Det er sykt stort. Det var utrolig nervepirrende å vente på scoren. Det er utrolig kult å lande rett foran familie og venner. Det er ikke noe bedre enn det, sier Killi til TV 2.

Killi kjørte inn til ledelse med 85 poeng etter første løp i slopestyle-finalen i ski, men hun lovet at det var mer på lager.

– Jeg har mye mer å gå på, så jeg gleder meg til det andre løpet, sa hun.

Killi kjører inn til ledelse i finalen

Konkurrentene la seg bak Killi på resultatlisten på andre runde, før det var Ledeux' tur. Den franske jenta skapte spenning da hun overtok ledelsen med 88 poeng. Killi svarte imidlertid med 90 poeng og gull. Devin Logan fra USA tok bronsemedaljen.

– Hva gjort for å lade opp til X Games på hjemmebane?

– Jeg har kjørt mye på ski og i konkurranse i år, og jeg ladet opp mentalt til denne konkurransen. Jeg visste at det ville være mye press her, sier Killi, som tok sølv i big air i Oslo i fjor, og som også har en X Games-bronse i slopestyle i Aspen i fjor.

– Mentalt tøff
Tiril Sjåstad Christiansen uttalte i Sumo Live X før finalen at hun var sikker på at bestevenninnen skulle ta seieren i Hafjell.

– Jeg har sagt at hun kan ta gullet i år, så er jeg tilbake og tar det neste år, meldte den skadeplagede frikjøreren.

– Jeg var helt nervevrak, og mer nervøs enn når jeg kjører selv. Jeg fikk tårer i øynene. Det var helt sinnssykt å klare å vinne med det presset. Jeg visste at hun ville vinne da hun var på andreplass. Hun hadde ingenting å tape. Du må være så tøff mentalt for å klare å gjennomføre det Johanne gjorde. Det er kjempeimponerende, sier Christiansen til TV 2 etter finalen.

I fjorårets big air-konkurranse i Oslo vant Christiansen foran nettopp Killi.

– Johanne er blitt som en lillesøster for meg. Det hadde ikke vært det samme uten henne. Det er kjedelig å være på tur uten henne. Vi jobber mot de samme målene, men vi klarer å skille det å være konkurrenter og bestevenninner. Det er viktig, og jeg tror det er derfor vi gjør det så bra. Jeg har utviklet meg siden hun kom på laget, og vi utfyller hverandre veldig bra.

– Hvordan er det å være tilbake i X Games-sirkuset?

– Hadde du spurt meg for én måned siden hadde du fått et annet svar, men nå er det gøy og motiverende. Nå har jeg bare lyst til å kjøre selv, sier Christiansen, som håper å være tilbake på ski i mai eller juni.

Favoritt droppet finalen
Den estiske forhåndsfavoritten Kelly Sildaru valgte å stå over finalen like før start. Inn kom amerikanske Devin Logan som tok bronse.

– Jeg kjørte mye med Kelly på innkjøringen, og har hjulpet henne med hvor hun skal få fart i løypa. Hun veier bare 45 kilo, så hun sliter med å komme over. Hun har ikke lyst til å være med om hun lander på kulen på alle hoppene og ikke får medalje når hun kanskje egentlig er best, forklarte TV 2-ekspert Andreas Håtveit.

Onsdag nektet snowboarderne å kjøre kvalifiseringen i slopestyle som i stedet ble gjennomført torsdag formiddag. Frikjørerne stilte imidlertid til start som planlagt samme onsdag.

– Det er lettere å få fart for skikjørere og gjøre triks som sparer farten. Det er en fordel sammenlignet med snowboard, uttalte Håtveit før finalen.

Her blir skadet stjerne fraktet bort på spark: – Urnorsk