Michael Rasmussen liker ikke at Therese Johaug får advokatutgiftene sinde dekket.
Michael Rasmussen liker ikke at Therese Johaug får advokatutgiftene sinde dekket. Foto: Laurent Cipriani

Dansk doper ler av Norges Johaug-behandling

Eks-syklisten Michael «Kyllingen» Rasmussen skjønner ikke hvordan Skiforbundet kan betale advokatregningene til Therese Johaug.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Skandaleombruste Rasmussen, som har innrømmet systematisk doping i årene 1998 til 2010, har ved to anledninger brukt Twitter til å kritisere hvordan Norges skiforbund behandler Therese Johaugs dopingsak.

– Russland støttet sine stjerner før de ble tatt. Norge gjør det finansielt etterpå, skrev 42-åringen torsdag med ordene hykleri, doping og tullprat-alarm som emneknagger.

Bakgrunnen er at Skiforbundet har bestemt seg for å fortsette å dekke Johaugs advokatutgifter når hun nå må svare for seg i Idrettens voldgiftsrett CAS.

Da langrennssjef Vidar Løfshus gikk ut og klandret pressen for Johaug-saken for noen uker siden, gjorde også Rasmussen narr av det og sammenlignet det med en unnskyldning den amerikanske doperen Tyler Hamilton brukte.

TV 2s ekspert Johan Kaggestad fnyser av Michael Rasmussen, som han mener bare er ute etter å unnskylde seg selv.

Kaggestad mener likevel det er betenkelig at Skiforbundet tar regningen.

– Jeg mente det var betenkelig at de betalte Martin Johnsrud Sundby tilbake premiepengene hans, jeg står for det samme nå. Det eneste formildende er at Skiforbundet vel mener de har skylden for at dette skjedde. Rutinene deres var ikke gode nok og da skjedde dette, men Johaug har jo et selvstendig ansvar, sier Kaggestad.

Han tror også opptredenen i sakene til Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug vil legge føringer for fremtidige dopingsaker.

– Nå er det jo blitt satt en presedens på at forbundet stiller opp og tar regningen når en topputøver blir tatt. Det var vel ingen som dekket noe for kappganger Erik Tysse eller syklisten Vegard Robinson Bugge.

Slik begrunner Skiforbundet avgjørelsen:

– Langrennskomiteen er enig om å videreføre støtten til Therese når det gjelder dekning av advokatutgifter i forbindelse med ankesaken fra FIS. For oss er det viktig å sikre at Therese, i denne svært krevende situasjonen, får mulighet til å belyse sin sak på en god og trygg måte i CAS. Det er også viktig for langrennskommiteen at hendelsen, som førte til at Therese havnet i denne vanskelig situasjonen, skjedde på samling, og at vår lege har påtatt seg skylden for hendelsen, skrev leder av langrennskomiteen i Norges Skiforbund, Torbjørn Skogstad, i en epost til TV 2.

Team Johaug gledet seg naturlig nok over nyheten.

– Vi setter stor pris på det. Vi mener det er en riktig avgjørelse, sier Johaugs manager, Jørn Ernst, til TV 2.