Dømt for overgrep mot barnevernsbarn – fikk strafferabatt etter politisommel

ÅLESUND (TV 2): Firebarnsfaren blånektet for å ha hatt samleie med den 15 år gamle jenta, men ble avslørt av sædfunn i trusa til barnevernsbarnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mannen i 40-årene fra Søre Sunnmøre kom i kontakt med den unge jenta på Facebook. En høstkveld i 2014 ønsket den unge jenta å stikke av fra institusjonen hun bodde på og firebarnsfaren tilbød seg å kjøre.

Trodde ikke på mannens forklaring

I løpet av kjøreturen stoppet de på en parkeringsplass hvor overgrepet skjedde. Mannen hevdet i retten at de bare onanerte hver for seg i bilen, mens jenta har forklart at de gjennomførte et samleie.

På overgrepsmottaket i Ålesund ble det sikret spor og analysen slår fast at det blir funnet sæd med tiltaltes DNA-profil i fornærmedes truse. Retten festet ingen lit til mannens forklaring om hvordan sæden havnet der.

– Retten er enig med påtalemyndigheten at tiltaltes handling bærer preg av utnytting. Fornærmede var som barnevernsbarn særlig sårbar, og tiltalte kjente til hennes bakgrunn. Til tross for dette hadde han samleie med henne, heter det i dommen fra Sunnmøre tingrett.

Strafferabatt etter sommel

Retten var enig med aktor som la ned påstand om ubetinget fengsel i ni måneder, men innvilget tre måneders strafferabatt på grunn av sommel hos politi og påtalemyndighet, noe statsadvokaten tidligere har kritisert Møre og Romsdal politidistrikt for.

– Saken har hatt særdeles svak fremdrift. Retten legger til grunn at saken i perioder til sammen har hatt total inaktiv tid på opp mot 1 år og ti måneder.

Mannen i 40 årene må i tillegg til seks måneders ubetinget fengsel, også betale 70 000 kroner i oppreisning til fornærmede.