Erna Solberg: – Jeg er klar for fire nye år som statsminister

GARDERMOEN (TV 2): Statsminister Erna Solberg tegner et optimistisk bilde av fremtiden i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I sin tale til Høyres landsmøte på Gardermoen sa statsministeren at Høyre går til valg som et grunnleggende optimistisk parti.

– Høyre er det beste partiet til å lede Norge inn i fire nye år, sa Solberg til applaus.

Endring eller forvitring

– Vi tror på Norge, sa Solberg gjentatte ganger i de første minuttene av talen.

Hun tegnet et bilde av hvorfor det er viktig å fortsette de endringene regjeringen har satt i gang de siste årene.

– Valget står ikke mellom endring og stillstand, slik venstresiden forsøker å gi inntrykk av. I virkeligheten står valget mellom endring og forvitring, sa Solberg.

Hun mener et regjeringsskifte vil skape usikkerhet for fremtiden i Norge.

– Venstresiden preges av to ledende partier med et vanskelig forhold til endringer. Ett som ikke helt vet hva de vil, og ett som ikke vil noen ting, sa Solberg.

– Det er nå vi må forme Norge på en positiv måte, sa Solberg som advarte mot å bekjempe endringer vi i liten grad kan påvirke.

– Valget i 2017 vil handle om hvordan skal møte endringene vi står overfor.

Borgerlig samarbeid

For ett år siden vedtok Høyres landsmøte at de skulle gå til valg på fortsatt borgerlig samarbeid., Det vedtaket ligger fast, sa statsministeren.

– Gjennom snart fire år har vi vist at vi kan styre sammen med Frp, KrF og Venstre. Ingen har fått det helt som de ville, heller ikke vi, men vi har fått til mye sammen og vi har alle mye å være stolte av, sa hun.

Hvordan hun skal klare å forene KrF og Venstre med Frp, som ønsker å overta plassen i regjering, ga hun imidlertid ingen svar på.

Vil skape trygghet

Flere ganger under sin tale trakk statsministeren frem trygghet som nøkkelord for den politikken hun vil føre også etter neste valg.

– Tydelig lederskap, hjelp over kneiken og å ta vare på verdiene samfunnet vårt bygger på, vil gjøre det lettere å skape trygghet rundt de endringene vi står foran., sa Solberg.

Kommentator i TV 2, Aslak Eriksrud, mener vi skal bombarderes med ordet trygghet frem mot valget.

Varsler skattekutt

I talen til landsmøtet varslet også statsministeren at Høyre vil fortette med skattelettelser, dersom de vinner valget til høsten.

– Vi skal lage skattelettelser som gjør det lettere å være grunder og skape nye arbeidsplasser, sa Solberg.

– Billedlig kan vi si at kostnader, skatter og avgifter gjør at norske bedrifter starter ti meter bak sine konkurrenter når startskuddet går, sa statsministeren og kom med et løfte om lavere skatt de neste årene:

– Budskapet vårt er at Høyre skal kjempe hardt for å redusere ti meter til ni, åtte, syv meter.

Harselerte med Støre

Hun harselerte med utfordreren Jonas ´Gahr Støre (Ap) som avlyste et besøk til grundere fordi de hadde jobbet for lange dager og attpåtil hadde kontor og bolig i samme bygg.

– Jeg er veldig spent på om han avlyser når han finner ut at statsministeren er både har unntak fra arbeidsmiljøloven og en statsministerbolig med kontor og møterom, sa Solberg til latter fra partifellene.,

Mister flertallet

På TV 2s ferske gallup i mars er det flertall for partiene på venstresiden som ønsker regjeringsskifte. Selv om Høyre går mest frem, er det ikke nok til å sikre fire nye år for Erna Solberg som statsminister.