Therese Johaug i målområdet etter verdenscuprennet i langrenn på Lillehammer i 2015.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Therese Johaug i målområdet etter verdenscuprennet i langrenn på Lillehammer i 2015. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Skiforbundet fortsetter Johaug-støtten

Skiforbundet vil fortsatt dekke kostnadene i ankesaken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag ble det klart at Det internasjonale skiforbundet (FIS) anket Johaugs 13 måneders utestengelse inn til Idrettens Voldgiftsrett (CAS).

Norges Skiforbund (NSF) har dekket Johaugs utgifter i forbindelse med dopingsaken. Også den videre behandlingen vil bli dekket av Skiforbundet, opplyser leder av langrennskomiteen i Norges Skiforbund, Torbjørn Skogstad, til TV 2.

– Langrennskomiteen er enig om å videreføre støtten til Therese når det gjelder dekning av advokatutgifter i forbindelse med ankesaken fra FIS. For oss er det viktig å sikre at Therese, i denne svært krevende situasjonen, får mulighet til å belyse sin sak på en god og trygg måte i CAS. Det er også viktig for langrennskommiteen at hendelsen, som førte til at Therese havnet i denne vanskelig situasjonen, skjedde på samling, og at vår lege har påtatt seg skylden for hendelsen, skriver Skogstad i en epost til TV 2.

Den avgjørelsen gleder Team Johaug.

– Vi setter stor pris på det. Vi mener det er en riktig avgjørelse, sier Johaugs manager, Jørn Ernst, til TV 2.

700.000 kroner til nå
Markedssjef i NSF, Espen Bjervig, bekrefter til NTB at Skiforbundet har brukt om lag 700.000 kroner på Johaugs dopingsak fram til dommen forelå fra Domsutvalget i Norges Idrettsforbund. Mesteparten av utgiftene har vært knyttet til advokathjelp. Norges Idrettsforbund vil også trolig ta sin del av de 700.000 kronene som har vært brukt til nå.

Jurist og CAS-ekspert, Robin Mackenzie-Robinson, tror ankerunden vil bli dyr.

– Det er vanskelig å si nøyaktig hvor mye hele saken vil koste, men det er klart det er snakk om et stort beløp. Sundby-saken kostet Skiforbundet cirka 3,3 millioner kr. Her var imidlertid ca. 1,1 millioner kr. knyttet til at Skiforbundet dekket Sundbys tapte premiepenger etter at han mistet seieren i Tour de Ski, sier Mackenzie-Robinson til NTB.

Leder i langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad, bekrefter til TV 2 at sluttsummen på Martin Johnsrud Sundby-saken trolig ikke blir mye høyere enn 3,3 millioner. Saken ble avsluttet i høst.

– Vil Johaug-saken kunne komme i nærheten av samme sum?

– Det er veldig vanskelig å si. Det er to forskjellige saker. Slik jeg har oppfattet det, i anken fra FIS, er det en helt annen behandling i CAS denne gang. Martins sak ble jo tatt opp på nytt da partene ikke var enige. Den saken var mer krevende juridisk, slik jeg har forstått det. Vi forventer ikke en like oppfattende sak nå. Man vet jo ikke, men slik vi forstår det, blir det en enklere behandling av Johaug-saken, sier Skogstad til TV 2.

I 2015 sto Johaug oppført med en skattbar inntekt på 4,7 millioner kroner. Hun hadde også en formue på over 36 millioner kroner.

(©NTB/ TV 2).