ÅSTED: Onsdag kveld ble to unge menn funnet skutt i hodet i en bil i Kista nord i Stockholm. De to døde på sykehus. Foto: AFP.
ÅSTED: Onsdag kveld ble to unge menn funnet skutt i hodet i en bil i Kista nord i Stockholm. De to døde på sykehus. Foto: AFP.

Politiet i Stockholm varsler krig mot gjenger etter dobbeltdrap

Politiet har beslaglagt 17 kalashnikover, håndgranater og en rekke håndvåpen. Sveriges hovedstad har massive gjengproblemer, sier politiet.

På en pressekonferanse torsdag sier politiet at de nå vil sette store ressurser inn på å stoppe kriminelle gjenger.

Pressekonferansen kommer etter at to menn ble skutt og drept i Kista. Dermed har den svenske hovedstaden hatt fem drap på to døgn.

Politiet sier at alle de fem drapene knytter seg til kriminelle gjengmiljøer i byen.

– Vi kan ikke utelukke flere voldshandlinger, sier Patrick Ungsäter som er politisjef i Stockholm Nord.

Den ene av mennene som ble drept onsdag er Merhawi Aregai, en 26 år gammel gjengleder med eritreisk bakgrunn. Aregai har ifølge Expressen en lederposisjon i den beryktede gjengen Lejonen.

– Vi har definert flere målsetninger nå. Nummer en er å finne gjerningsmennene, nummer to er å hindre nye voldshendelser og i tillegg vil vi sette iverk trygghetstiltak, opplyser politiet torsdag.

Ifølge Aftonbladet beskriver en politikilde situasjonen rundt gjengmiljøene i Stockholm som en «voldsspiral».

Store våpenbeslag

Politiet i Stockholm sier at de nå har et stort problem med gjengproblemer.

– Vi har akkurat nå tolv pågående konflikter der de finnes risiko for dødelig vold. Seks i sør og seks nord i Stockholm.

Politiet i Sveriges hovedstad har den siste tiden beslaglagt både kalashnikover, håndgranater og håndvåpen.

– Vi har beslaglagt 17 Kalashnikover. Situasjonen her er at vi har samme utfordringene som i Gøteborg og Malmø, sier politiet.

På pressekonferansen torsdag opplyste Gunnar Apllegren i Stockholm-politiet at det nå pågår 47 drapsetterforskninger og 57 etterforskninger som gjelder drapsforsøk i Stockholm.

Hittil i år er det registrert 17 skyteepisoder. Syv mennesker er drept og 17 skadet.

Løslatt i høst - drept i går

Den kriminelle gjengen den drepte 26-åringen hadde tilhørighet til har ifølge Expressen hatt en langvarig konflikt med gjengen Wolfpack. I oktober ble en av Wolfpacks medlemmer skutt og drept utenfor en ICA-butikk i Barkarby.

Ingen har blitt dømt for dette drapet, og politikilder sier til den svenske avisen at Lejonen har fått nye fiender blant andre gjenger som primært driver med narkotikaomsetning i nordvestre Stockholm.

Den drepte 26-åringen er tidligere dømt til to års fengsel for narkotikalovbrudd, og er også dømt for grovt brudd på våpenlovgivningen. Han slapp ifølge Expressen ut av fengsel i fjor høst.

Statsminister: – Politiet må ha flere ressurser

Etter at en mann og en kvinne ble drept i det som også anses å være et gjengrelatert drap onsdag, uttrykte Sveriges statsminister Stefan Löfven stor bekymring.

– Det er fryktelig at det skjer drap i det hele tatt. Jeg vil ikke gå inn i en etterforskning som pågår, men vi har for mye organisert kriminalitet i Svergie, sa Löfven ifølge Aftonbladet.

– Det er derfor vi øker straffene. Vi må få bort flere våpen og politiet må ha flere ressurser. Det er en rekke tiltak som må treffes, og det gjør regjeringen, sier statsministeren.