FIS ber om en fornuftig forlengelse av Johaug-straffen.
FIS ber om en fornuftig forlengelse av Johaug-straffen. Foto: Globus Media/TV 2.

FIS ber om «rimelig forlengelse» av Johaug-dommen: – Vil fort kunne bli nærmere to år enn ett, sier CAS-ekspert

– FIS ber om at utestengelsen pålagt utøveren blir «rimelig forlenget», skriver CAS i en pressemelding.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det internasjonale skiforbundet (FIS) har bedt om en «rimelig forlengelse» av Therese Johaugs suspensjon, skriver Idrettens voldgiftsrett (CAS) om anken de har mottatt.

CAS bekrefter i en pressemelding torsdag å ha mottatt anken fra FIS.

Johaug ble av domsutvalget i Norges idrettsforbund dømt til 13 måneders utestengelse for bruk av et ulovlig legemiddel. FIS ønsker en lengre dom.

– FIS ber om at utestengelsesperioden for utøveren blir «rimelig forlenget», skriver CAS og bekrefter at det er startet en formell prosess rundt anken.

– Det kan virke som at FIS tror på Johaugs forklaring. At hun fikk i seg stoffet på grunn av bruken av denne salven. Jeg tror også de mener hun har den laveste graden av skyld, slik domsutvalget mente. Hvis man legger de forutsetningene til grunn, er vi tilbake til et spillerom på en utestengelse mellom 12 og 24 måneder, sier jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson til TV 2 Sporten.

– FIS mener åpenbart at 13 måneders utestengelse er for lite. Om det er nærmere to år er vanskelig å si, men FIS' påstand vil fort kunne være nærmere to enn ett, forteller han.

Først skal partene utveksle skriftlige innlegg, og et panel bestående av enten én eller tre voldgiftsdommere vil bli opprettet. Panelet vil deretter se på veien videre med tanke på å holde en høring. Etter høringen vil panelet, på et senere tidspunkt, komme med en voldgiftsdom, opplyser CAS.

– Det tok rundt fire måneder før Sjarapova-saken kom opp for behandling i CAS. Sundbys sak tok vesentlig lengre tid, ca. ni måneder. Det varierer. Det er mange elementer som spiller inn på hvor raskt saken kan behandles i CAS. Det kan være snakk om flere måneder, kanskje opptil et halvt år.

– Tror du Johaug får mulighet til å belyse saken på en god og trygg måte i CAS?

– Jeg håper og tror det. Det er jo den øverste rettsinstans innenfor idrettsjussen. Det er delvis opp til begge parter (FIS og Johaug, eventuelt også WADA) hvor omfattende saken blir. Det er de som skal legge saken fram for CAS, sier Robin Mackenzie-Robinson.

Skiforbundet fortsetter Johaug-støtten
– Langrennskommiteen er enig om å videreføre støtten til Therese når det gjelder dekning av advokatutgifter i forbindelse med ankesaken fra FIS. For oss er det viktig å sikre at Therese, i denne svært krevende situasjonen, får mulighet til å belyse sin sak på en god og trygg måte i CAS. Det er også viktig for langrennskommiteen at hendelsen, som førte til at Therese havnet i denne vanskelig situasjonen, skjedde på samling, og at vår lege har påtatt seg skylden for hendelsen, skriver Torbjørn Skogstad, leder i langrennskomiteen, i en epost til TV 2.

For Johaug kan en strengere straff bety at hun går glipp av OL i sørkoreanske Pyeongchang neste vinter. Med den nåværende suspensjonen kan hun konkurrere fra 18. november i år.

Langrennsstjernen avga den positive dopingprøven på stoffet clostebol 16. september i fjor. Det fikk hun i seg etter å ha brukt kremen Trofodermin mot en solforbrent leppe.

Verken Antidoping Norge eller Den internasjonale olympiske komité (IOC) valgte å anke dommen fra NIF. Verdens antidopingbyrå (WADA) kan fortsatt anke dommen.

(©NTB/ TV 2).